Vem är Sveriges bästa kontorsbarista?
15 Sep 2017
Nära fyra miljoner svenskar dricker i snitt 2,5 kaffekoppar om dagen på jobbet. Men många är idag missnöjda med kaffet på arbetsplatsen. Idag kan dock alla få gott kaffe från kaffemaskin – om maskinen hanteras på rätt sätt.
– Det är femte året vi arrangerar tävlingen och kaffet som tillreds av våra tävlingsdeltagare har varje år blivit helt fantastiskt, säger Linnea Lind marknadschef på Nestlé Professional som arrangerar Coffee Professionals Cup.
Tävlingen hålls på Friends Arena i Stockholm den 28 september.
De fem tävlande ska tillreda en kopp svart kaffe, en latte, en espresso och en egen kaffedrink. Bidragen bedöms på bland annat smak, teknisk innovation, kreativitet, presentation och kommunikation. Nytt för i år är att man tävlar i ett team om två och bedöms också på samarbetet. Hela tävlingsmomentet kräver stor noggrannhet, kunskap och erfarenhet.
Årets domare: Ida Cederlund, sensoriker på Zoégas (säkerställer smaken på Zoégas kaffe), tvåa i koppnings SM-2012, Ole J Sønstebø, Norsk kaffeinformation, European Coffee Brewing Center och Peter Hallden, konditormästare. Juryordförande i SM för bagare och svensk juryman i EM för bagare.
Syftet med tävlingen är att inspirera till godare automatkaffe. Den som ställer in kaffemaskinerna på arbetsplatsen ansvarar ofta för kaffekvaliteten till betydligt fler kaffedrickare än vad en professionell barista gör. På ett företag med några tusen anställda kan det handla om 10 000 koppar kaffe om dagen.
De maskininställningar som kan påverka kaffesmaken är exempelvis kvarnens malningsgrad, dosering, extraktionstid, syretillsättning och vattentemperatur. Det krävs dessutom olika inställningar för att lyfta unika kaffekaraktärer. Att ställa in maskinen är alltså en komplex och kreativ procedur som kräver att man kan lika mycket om smak som om teknik.
De som ska tävla i årets Coffee Professionals Cup är:
Proffsens tips: Så får du godaste automatkaffet
15 Sep 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"