Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Världens första Svanenmärkta utemöbel

 
  • Vestre lanserar Svanenmärkta utemöbler

    Vestre lanserar Svanenmärkta utemöbler

  • Svanenmärkt bänk av stål från Vestre.

    Svanenmärkt bänk av stål från Vestre.

Föregående
Nästa
 
I Vestres produktionsanläggning i Torsby tillverkar de bänken April – världens första Svanenmärkta utemöbel.   

All produktion sker i Sverige och Norge och är baserad på förnybar energi, nordiska material, kortaste möjliga transportsträckor och minimal resursanvändning. Möblerna levereras alltid med livstidsgaranti mot rost och är konstruerade för att stå utomhus i många år.

–Vestre har satt som mål att bli världens mest hållbara utemöbelproducent. Det innebär att vi under de närmsta åren kommer att ta nya steg för att bidra till att realisera FN:s 17 hållbarhetsmål. Vestres produktion sker med hundra procent förnybar energi, vi använder närproducerade och miljövänliga material och vi tillverkar produkter som håller i generationer, säger Jan Christian Vestre

    Processen till en Svanenmärkning är invecklad och tar tid då inga generella märkningar görs över ett företags produktion, utan varje produkt måste prövas separat. Den nya parkbänken April är den första produkten från Vestre att Svanenmärkas.

–Framöver kommer vi att utveckla vårt miljöarbete ytterligare. Vi kommer bland annat att satsa på multifunktionella produkter, urbant jordbruk och återanvändning av ytvatten - detta för att göra våra städer grönare, friskare och mer humana. Vi kommer att jobba mer med återvunnet material och återanvändning av plast från havet. Vi skall även upprätta återvinningssystem där gamla och slitna möbler får nytt liv, fortsätter Jan Christian Vestre.


Genom samarbeten med några av Skandinaviens främsta formgivare bjuder Vestre in design till det offentliga rummet. Vestre samarbetar med prisbelönta designers, som exempelvis Anderssen & Voll, som formger för några av de främsta varumärkena i Europa. Vestre satsar starkt på unga, skandinaviska formgivare och har mottagit både ”Red Dot Design Award” och ”Merket for god design” hela 12 gånger.


Av: Annika Rådlund Källa: Vestre
 

Om Vestre
Vestre är en av Nordens ledande producenter av utemöbler och har under 70 år varit med och skapat sociala, hållbara mötesplatser för miljoner av människor. Vestre är ett norskt familjeföretag som nu leds av den tredje generationen. Produkterna är tillverkade i Norge och Sverige, och levereras i nästan 200 olika färger med livstidsgaranti mot rost. Fabriken i Torsby är designad av arkitektkontoret Snøhetta, som står bakom internationella prestigeprojekt som biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Fransisco Museum of Modern Art och Operahuset i Oslo. Hållbarhet, närproducerade material och minsta möjliga miljöbelastning är centralt i möbelproduktionen.