"Väldigt Swedish Vego Balls" med ny typ av protein
15 Jun 2020

Mycorena skapar hållbart svampbaserat protein med fokus på att minska avfall, vatten och markanvändning i livsmedelsindustrin. Cirkulär ekonomi "win-win" med hjälp av svampens kraft.
"Väldigt Swedish Vego Balls" är tillverkade av Promyc(TM), en helt ny ingrediens baserad på svampprotein, även känd som mycoprotein.
Mycoprotein är ett naturligt och näringsrikt veganprotein framställt genom jäsning, som liknar processen att brygga öl. Svamparna växer med en naturlig struktur och ger denna produkt en köttig tugga, utmärkt stekyta och en unik smak.
Mycorenas fokus är att gå glokalt, de beskriver att målet för produkterna är att vara lokalt producerade fast globalt. Processen för att skapa Promyc(TM) kan enkelt återskapas i alla länder, för att göra Promyc(TM) lokalt producerad var som helst i världen.
Mycorena AB är ett göteborgsbaserat svenskt bioteknikföretag som utvecklar alternativt protein från ätliga svampar. Mycorena använder en unik patentskyddad teknik som använder livsmedelsindustrins avfall eller sidoströmmar för att producera 100% veganprotein. Deras proteinvarumärke, Promyc ™, lanserades i sommar och syftar till att lösa de aktuella proteinutmaningarna som livsmedels- och foderindustrin står inför.
Mycorena AB
Mycorena's process är starkt inriktad på cirkulär ekonomi, där protein med högt värde skapas från livsmedelsindustrins avfall med svampbioteknik, vilket i praktiken innebär en uppskalning av industriella avfallsströmmar för att generera ny inkomstkälla för livsmedelsindustrin. Mycorena hade hittills fått flera erkännande- och startpriser både hemma och utomlands. Företaget bygger nu sin första demonstrationspilotanläggning i Sverige, som efter avslutad blir Skandinaviens första demonstrationsanläggning för att producera alternativ svampbaserad proteinprodukt.
Mycorena's process är starkt inriktad på cirkulär ekonomi, där protein med högt värde skapas från livsmedelsindustrins avfall med svampbioteknik, vilket i praktiken innebär en uppskalning av industriella avfallsströmmar för att generera ny inkomstkälla för livsmedelsindustrin. Mycorena hade hittills fått flera erkännande- och startpriser både hemma och utomlands. Företaget bygger nu sin första demonstrationspilotanläggning i Sverige, som efter avslutad blir Skandinaviens första demonstrationsanläggning för att producera alternativ svampbaserad proteinprodukt.
www.mycorena.com
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Mycorena
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Mycorena
15 Jun 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”