"Väldigt Swedish Vego Balls" med ny typ av protein
15 Jun 2020
Mycorena skapar hållbart svampbaserat protein med fokus på att minska avfall, vatten och markanvändning i livsmedelsindustrin. Cirkulär ekonomi "win-win" med hjälp av svampens kraft.
"Väldigt Swedish Vego Balls" är tillverkade av Promyc(TM), en helt ny ingrediens baserad på svampprotein, även känd som mycoprotein.
Mycoprotein är ett naturligt och näringsrikt veganprotein framställt genom jäsning, som liknar processen att brygga öl. Svamparna växer med en naturlig struktur och ger denna produkt en köttig tugga, utmärkt stekyta och en unik smak.
Mycorenas fokus är att gå glokalt, de beskriver att målet för produkterna är att vara lokalt producerade fast globalt. Processen för att skapa Promyc(TM) kan enkelt återskapas i alla länder, för att göra Promyc(TM) lokalt producerad var som helst i världen.
Mycorena AB är ett göteborgsbaserat svenskt bioteknikföretag som utvecklar alternativt protein från ätliga svampar. Mycorena använder en unik patentskyddad teknik som använder livsmedelsindustrins avfall eller sidoströmmar för att producera 100% veganprotein. Deras proteinvarumärke, Promyc ™, lanserades i sommar och syftar till att lösa de aktuella proteinutmaningarna som livsmedels- och foderindustrin står inför.
Mycorena's process är starkt inriktad på cirkulär ekonomi, där protein med högt värde skapas från livsmedelsindustrins avfall med svampbioteknik, vilket i praktiken innebär en uppskalning av industriella avfallsströmmar för att generera ny inkomstkälla för livsmedelsindustrin. Mycorena hade hittills fått flera erkännande- och startpriser både hemma och utomlands. Företaget bygger nu sin första demonstrationspilotanläggning i Sverige, som efter avslutad blir Skandinaviens första demonstrationsanläggning för att producera alternativ svampbaserad proteinprodukt.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Mycorena
15 Jun 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"