Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Undvik stress genom att ha kul på jobbet

 
Undvik stress genom att ha kul på jobbetKarin Adelsköld är komikern som glömde bort att ha roligt och blev utbränd. Foto: Lieselotte van der Meijs. Näst viktigast för för att trivas på jobbet är att ha kul, enligt en undersökning. Humor skapar bättre stämning på arbetsplatsen och vi mår bättre av att skämta med varandra. Vi behöver få skratta, särskilt inom tuffa och stressiga jobb. Karin Adelsköld är stå upp-komiker och en flitig föreläsare. Krematorieförbundet var en mycket bra publik, berättar hon. De är vana att använda humorn för att orka med det svåra i arbetet.

Komikern Karin Adelsköld har forskat i humor och är nu aktuell med boken "Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje". 2011 blev hon utsedd till Årets roligaste kvinnliga komiker på stand up-galan och hade fullt upp med uppträdanden, föreläsningar och humorcoaching. Tills hon gick in i väggen. Hon har blivit utbränd två gånger och humorn har hjälpt henne att komma tillbaka och må bättre. Med sin bok vill hon hjälpa andra att hitta humorn i sitt liv och på arbetsplatsen.

– Det är viktigt att ta humorn på allvar. Att ha kul på jobbet är ett enkelt och billigt sätt att minska stress och öka välmående.

Att göra något kul tillsammans med andra är stärkande för gemenskapen. Det är därför man försöker se till att ha kul på kick off. I USA har man förstått det här. Där används till exempel uttrycket Funny is money. En rolig försäljare är lätt att tycka om och får därför lättare att lyckas på jobbet. Medarbetare som har roligt presterar bättre, vilket leder till ökad vinst.

– Dessutom vill unga ha kul. De är rädda för att inte ha roligt på jobbet. Så det finns mycket att vinna på att uppmuntra humor på arbetsplatsen, säger Karin Adelsköld.

Hon gjorde en studie tillsammans med Origo Group 2018 där anställda i åldrarna 18-65 år fick svara på ett antal frågor. Att ha kul hamnade på andra plats på frågan "Vad är viktigast för dig för att du ska trivas på ett jobb?". Att känna att du har meningsfulla uppgifter kom på första plats och Att du tjänar bra kom på tredje plats.

Roliga kommentarer eller skämt från kollegor är den överlägset främsta orsaken till skratt enligt undersökningen. Chefen utgör ytterst sällan källan till skratt på jobbet. Mer än dubbelt så många män som kvinnor anger sig själva som sin källa till skratt på jobbet.

– Vi skrattar alldeles för sällan på jobbet. En tredjedel skrattar bara 1-3 gånger per dag. 49 procent skrattar bara under lunchen och 98 procent har inget "planerat kul" på sitt jobb.

Boken innehåller många tips och råd för att få en roligare arbetsplats.

– Först och främst ska du alltid utgå från dig själv eller en situation när du skämtar på jobbet. Som chef kan du inte skämta om andras svagheter, bara om dina egna. Sedan kan man lägga till en liten överraskning, en twist, som lockar till skratt. Undvik att skoja i krislägen och skämta inte hela tiden, råder Karin.

Att hon själv blev komiker kom sig av en slump.

– Vi skämtade aldrig hemma, det var mycket allvar under min uppväxt. Mina föräldrar var gröna vågare och vi flyttade ut på landet med fokus på självhushållning. Utbildning och miljöfrågor var viktigt.

Karin var skoltrött, men sökte i alla fall till Kulturvetarlinjen som hon kom in på. Där blev det mycket studentradio och hon fick senare jobb på P4, fick två barn tätt och jobbade väldigt intensivt.

Hon blev sjukskriven på grund av utmattningssyndrom och sedan bestämde hon tillsammans med sin dåvarande man att hon skulle få en vecka helt för sig själv för att vila ordentligt. Han skulle också få en vecka själv. Hon hade tänkt sig akvarellkurs, men den var fullbokad och veckorna gick.

– Till slut ringde de från den där folkhögskolan där jag hade ställt mig i kö och sa att de hade plats på en annan kurs. Vad bra, sa jag, den tar jag. De undrade om jag inte ville veta vad det var för kurs. Stand up-komiker var det.

När Karin kom dit var det hon och ett gäng 20-åriga killar som skulle gå kursen. Som introduktion skulle de berätta lite om sig själv på ett roligt sätt. Killarna var jätteroliga och när det var Karins tur kunde hon knappt få fram ett ord. Kursledaren tog henne åt sidan och förklarade att hon säkert hade hur mycket som helst att ösa ur, från sitt trista småbarnsliv. Humor handlar så mycket om igenkänning. Och det är en sådan fin linje mellan det tragiska och det komiska.

Efter veckans slut bjöd de in deltagarna från den när akvarellkursen som Karin inte kom in på till en show för att visa vad de hade lärt sig. Det var mest medelålders kvinnor som hade gått den där kursen. De vred sig av skratt när Karin berättade dråpliga historier från vardagen med man och barn.

– Sedan började jag använda mig av humorn för att må bättre själv, i min relation och i jobbet. Jag ställde mig till och med på stand up-scenen.

Karin har gått igenom två separationer. För tre år sedan gick hon in i väggen igen.

– Jag glömde bort att ha roligt. När man slutar att ha kul på jobbet är det en varningssignal att något inte är bra. När vi har roligt klarar vi stress bättre, avslutar Karin Adelsköld.

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer