Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Två hotell och en restaurang tävlar om Ljuspriset

 
  • Restaurant Frantzén i Stockholm är en av tre finalister i tävlingen Svenska Ljuspriset i år.

    Restaurant Frantzén i Stockholm är en av tre finalister i tävlingen Svenska Ljuspriset i år.

  • Vinterträdgården på Grand Hôtel.

    Vinterträdgården på Grand Hôtel.

  • Scandic Downtown Camper vid Brunkebergstorg i Stockholm är också ett av projekten som färdigställdes under 2017 som är med och tävlar.

    Scandic Downtown Camper vid Brunkebergstorg i Stockholm är också ett av projekten som färdigställdes under 2017 som är med och tävlar.

Föregående
Nästa
 
Det är nu en vecka kvar till prisutdelningen av det prestigefyllda Svenska Ljuspriset som delas ut för 26:e gången. Konkurrensen är hård mellan de tre hotell- och restaurangprojekt, samtliga i Stockholm, som tagit sig till finalen. Priset delas ut den 5 september på Berns Salonger i Stockholm. 

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige.

Det är tre projekt som har gått vidare till finalen.
–Från början har det kommit in betydligt fler, varav juryn först valde ut elva projekt som fick vara med och tävla., berättar Mervi Rokka från Belysningsbranschen. 
 
 Angående urvalet, förklarar hon,  så finns det en tävlingsjury som väljer ut de projekt som får tävla, av alla insända tävlingsbidrag.
– Juryn besöke sedan samtliga tävlande och gör intervjuer med den ansvariga ljusdesignern, och väljer slutligen ut finalisterna och vinnaren, som i år koras på Berns. 


Årets finalister är:
Grand Hôtel, Vinterträdgården, Stockholm
Restaurant Frantzén, Stockholm
Downtown Camper by Scandic, Stockholm

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen gen den 5 september 2018 på Berns Salonger i Stockholm.

Fakta om Svenska LjusprisetSvenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus och belysning på föredömligt sätt förstärker anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter.
Tävlingen arrangeras nu för 26:e året i rad. I årets tävlingsomgång tävlar projekt som är färdigställda under 2017 i Sverige.

De elva projekten som var med i urvalet går det att läsa om här:  https://ljuskultur.se/artiklar/arets-tavlande/ Av: Annika Rådlund Källa: Belysningsbranschen

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer