Två caketail-recept till påsk
26 Mar 2021
Det ena receptet ären jordgubbscheesecake gjord på Baileys Strawberry Cream med mandelcrumble. Den serveras i ett halvt påskägg i choklad. Den andra desserten är en chokladkaka varvad med passionsfruktscurd och chokladmousse, toppad med kolasås gjord på Baileys Salted Caramel.
Baileys Strawberry cheesecake caketail med mandelcrumble
4 portioner
Mandelcrumble
50 g smör
0,5 dl mandelmjöl
0,25 dl strösocker
1 dl vetemjöl
Baileys Strawberry cheesecake
1 dl kylskåpskall vispgrädde
100 g kylskåpskall Mascarponeost
0,5 dl florsocker
5 färska jordgubbar
3 msk Baileys Strawberry Cream
Övrigt
2 chokladägg
4 färska jordgubbar till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
Blanda alla ingredienser till mandelcrumble tills det blir en smulig deg.
Strö ut degen på en plåt och grädda i 10-12 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna helt.
Vispa vispgrädde, Marscarponeost och florsocker med elvisp tills det blir krämigt.
Vänd försiktigt ner finhackade jordgubbar och Baileys Strawberry Cream.
Dela påskäggen så att du får 4 halvor.
Varva mandelcrumble och strawberry cheesecake i äggen och dekorera med färska jordgubbar.
...............................................................................................
Caketail med choklad, passionsfrukt och Baileys Salted Caramel
4 portioner
Passionsfruktscurd
0,5 dl strösocker
2 äggulor
0,5 dl passionsfruktsjuice
25 g smör, skuret i mindre bitar
Mjölkchokladmousse med Baileys Salted Caramel
150 g mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
3 msk Baileys Salted Caramel
Kolasås med Baileys Salted Caramel
0,25 dl muscovadosocker
0,5 dl grädde
1 msk ljus sirap
1 krm salt
10 g smör
25 g karamellchoklad
2 msk Baileys Salted Caramel
Övrigt:
2 chokladmuffins
1 chokladägg
Gör så här:
Passionsfruktscurd: Häll socker, äggulor och passionsfruktsjuice i en värmetålig skål ochplacera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
När krämen blivit tjock tar du av den från värmen och rör ner smöret.
Låt curden kallna.
Mjölkchokladmousse: Finhacka mjölkchokladen och lägg den i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät kräm.
Tillsätt Baileys Salted Caramel och rör om. Ställ i kylen över natten.
Vispa sedan upp med elvisp till en krämig mousse.
Kolasås: Lägg alla ingredienser utom smör, choklad och Baileys Salted Caramel i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i ett par minuter.
Smält under omrörning ner smör och chokladen i kastrullen med övriga ingredienser.
Rör till sist ner Baileys Salted Caramel och låt sedan svalna.
Montering: Spritsa 1 cm chokladmousse i botten på glas med rak kant.
Skiva varje chokladmuffins i 4 stycken cm-tjocka skivor, ta ut rundlar i samma storlek som glasen (enklast med ett likadant glas), och lägg en skiva över moussen.
Spritsa ett till lager till av mousse, sedan curd och sedan en skiva chokladmuffins till.
Spritsa till sist en topp medmousse.
Ringa kolasåsen över och bryt bitar av chokladäggen och dekorera med.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Diageo
26 Mar 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"