Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

TV-bagaren Sébastien Boudet vill göra brödrevolution

 
För den breda publiken är Sébastien Boudet kanske mest känd för sin medverkan i Kanal 5:s storsatsning Dessertmästarna. Under hösten passade till och med humorprogrammet Partaj att driva med honom.

- Ja, då har man verkligen kommit långt, säger han med glimten i ögat men tillägger snabbt att han ser kändisskapet mest som ett verktyg för att nå ut med sina tankar om mat i allmänhet och bröd i synnerhet.

 

De senaste månaderna har den egna agendan varit mer än fulltecknad och därför passade han på att ta långledigt under jul- och nyårshelgen. Att kunna tillbringa mycket tid med familjen är en lyx som han gärna kostar på sig, men samtidigt gillar han när det är full fart i vardagen.

- Det handlar om att finna en balans mellan arbete och fritid. Men ska jag vara riktigt ärlig finns det ingen skarp gräns mellan jobb och ledighet för min del, för mig är bakning livet och då går allt in i vartannat. Men nu är det dags att börja jobba på riktigt igen, jag är bokad fram till maj och det kommer att bli mycket resor till olika föredrag och kurser som jag ska hålla. Det blir uppdrag från Kristianstad i söder till Jämtland i väster, Skellefteå i norr och Gotland i öster, säger han.

 

Långa kurser

Istället för att hålla korta kurser på några timmar ser han till att det handlar om uppdrag på minst två dagar, där han går igenom hela processen från ax till färdig limpa.

- Min ambition är att ingen ska gå hem med frågor, istället ska de kunna mer än vad de flesta bagare kan. Jag är övertygad om att 2015 kommer att bli det år då konsumentmakten slår igenom på allvar. Ingen vill ha skitsaker som är gjorde av pulver och olika kemiska tillsatser hemma i sina skafferi. Förr kanske man klagade om detta hemma vid matbordet, men i dag lägger man ut sina tankar på sociala medier och då sprids åsikterna så att hundratusentals kan ta del av dem. Vad vi ser är början på en matrevolution där vanliga konsumenterna i allt högre grad ifrågasätter hela den industriella processen och det gör att det stora aktörerna inom livsmedelsindustrin blivit livrädda, säger han och tillägger att han vill bidra med sina tankar och kunskaper.

 

Pedagogiska exempel

Att använda sig av bröd är ett pedagogiskt sätt eftersom bröd till sin natur är så pass basalt och enkelt, det består av ett fåtal ingredienser vilket gör att vem som helst kan baka. Men samtidigt menar Sébastien Boudet att brödindustrin lyckats göra allt så svårt och komplicerat att även professionella bagare väljer att arbeta på samma sätt som de stora brödjättarna.

- Mitt bidrag i den pågående revolutionen är att uppmuntra alla till att ifrågasätta allt, det finns ingen anledning till att vi ska gå industrins vägar när det är så enkelt och så mycket bättre att använda sig av riktiga råvaror istället för moderna tillsatser. Vi ser ju hur restaurangskolorna i dag använder sig av livsmedelsindustrins system och lösningar, vilket gör att eleverna som utbildas skolas in i deras tänkande istället för att använda sig av ekologiska och hälsosammare ingredienser.

 

Framtidens bagare

Under våren kommer han därför att ta så många utbildningsuppdrag som det är möjligt från just de olika restaurangskolorna, för att på så sätt kunna bidra till att morgondagens yrkesmän lär sig att tänka mer självständigt.

- Nyligen var jag hos en klass där eleverna mest satt och gäspade i bänkarna när jag kom. Det var trötta ungdomar som inte hade några större ambitioner, men under några dagar visade jag dem vilka underverk som äkta passion och riktiga råvaror kan göra. Förhoppningsvis förändrade jag deras syn på branschen och de arbetsuppgifter som väntar dem i framtiden.

 

Flera fördelar

Sébastien Boudet menar att det finns flera fördelar med att vara känd från teve. Först och främst ger det extra tyngd åt hans ord eftersom kändisskapet i sig är en slags kvalitetsstämpel som visar att han vet vad han talar om.

Men sen skapar kändisskapet även många spännande möten i vardagen.

- När jag går och handlar kommer det ofta fram andra kunder för att titta på vad jag köpt. Inte sällan får jag frågor och då passar jag på att berätta varför jag valt just de produkterna.

 

Två böcker

Vid sidan om sina föredrag och kurser har han lagt mycket tid och energi på sitt författande. Den första boken "Den franske bagaren" skrevs redan från start för att nå en bred publik. I dag är den översatt till engelska och säljs i hela världen och har utsetts vid Gourmand World Cookbook Awards till världens bästa kokbok.

Den senaste boken heter "Le Bakbok" och här försöker han att vara mer engagerad och personlig, vilket gör att den inte är lika mainstream som den första.

- Denna boken är lite av mitt livsverk. Den första skrev jag mest för att bli så pass känd att någon ville ge ut en till. Jag hoppas att läsarna växer med Le Bakbok, här finns recept i tre olika nivåer efter svårighetsgrad, från nybörjare till riktigt avancerade bakverk som till exempel macarongen.

 

Text: Peter Fredriksson

Sébastien Boudets  senaste bok heter "Le Bakbok". Sébastien Boudets senaste bok heter "Le Bakbok".

Visste du att...

...Sébastien Boudet växte upp strax utanför Paris på övervåningen till det konditori som hans föräldrar drev. Som utbildad konditor och bagare har han jobbat på såväl kvartersbagerier som Michelinkrogar i bland annat Spanien och USA. Han kom till Sverige 2002.

Sébastien Boudet Sébastien Boudet Foto: Jonas Koel/ Photography by JONAS

Namn: Sébastien Boudet

Ålder: 39

Familj: Gift och fem barn.

Bor: Sollentuna

Intressen: Bakning - det är inget jobb, det är ett liv.

Senast lästa bok: Inferno av Dan Brown.

Kör: En gammal buss med plats för nio personer.

Sébastien Boudet menar att passion och engagemang är minst lika viktigt som bra ingredienser. Foto: Stefan Wettainen Sébastien Boudet menar att passion och engagemang är minst lika viktigt som bra ingredienser. Foto: Stefan Wettainen