Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tre stensäkra finalister

 
  • Boklok: Foto: Jörgen Nilsson

    Boklok: Foto: Jörgen Nilsson

  • Panoramaterrassen i Rinkeby. Foto: Åke E:son Lindman

    Panoramaterrassen i Rinkeby. Foto: Åke E:son Lindman

  • Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

    Restaurant Frantzén. Foto: Erik Lefvander

Föregående
Nästa
 
Sten i olika miljöer med olika funktioner: inredning, byggnad och torg.
– Årets tre finalister representerar tre olika grenar inom stenindustrin, men gemensamt är att alla tre lever upp till priset kärnvärden: estetiskt, hållbart och nyskapande, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.


Stenprisets jury har utsett följande tre projekt som slutkandidater till Stenpriset 2019.:

Boklok: Ikeas och Skanskas gemensamma koncept BoKlok har förflyttat bilden av natursten som ett exklusivt material. Genom en anpassad produktion har kostnaderna hållits ned och gjort skiffer till ett standardval.

Restaurang Frantzén: Restaurant Frantzén är Sveriges första krog med tre stjärnor i Guide Michelin. Valet av högklassigt naturmaterial i inredningen, som den svenska marmorsorten Brännlyckan, i kombination med ett stenhantverk av yppersta klass speglar även nivån på menyn.

Panoramaterrassen: Den nya panoramaterrassen i Rinkeby har blivit en samlande punkt för människorna, den ger identitet och skapar hemkänsla i en utsatt stadsdel. En långsträck lutande väg bärs upp en massiv stödmur av svensk granit.

– För oss som är verksamma i branschen är det glädjande att kunna konstatera att synen på natursten som byggnadsmaterial fått en så stark renässans i så många olika sammanhang, små som stora projekt. Natursten har inte bara återtagit sin rättmätiga roll i många projekt, både arkitekter och hantverkare har bidragit med en stark kreativitet och förmåga till nyskapande. I dag finns i praktiken heller inga gränser för vad man kan göra med natursten. När tusenåriga hantverkstraditioner möter den senaste tekniken sätter bara fantasin gränser, och hållbarheten har vi ju alltid levererat, säger Kai Marklin. 

Vinnaren utses under oktober eller november, när beror på hur snabbt juryarbetet går. 

Verksamheter till försäljning

 
  

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer