Topplistan- den mest populära sommarmaten
18 Jun 2024
I undersökningen tillfrågades svenskarna om deras favoritmat under sommaren. Av svaren framkommer att jordgubbar med grädde är mest uppskattat, tätt följt av färskpotatis (55%) och grillat kött eller fisk (54%). Färska frukter såsom rabarber, äpplen, päron och plommon är också mycket populära (40%), liksom färska primörer (31%) och den klassiska räkmackan (29%).
- Vid Göta kanal ser vi redan att många av våra gäster njuter av dessa klassiska sommarrätter både till land och till sjöss. Och det är klart – en middag kan väl knappast bjuda på mer sommaridyll än jordgubbar, primörer och grillat, säger Magnus Hollwin, marknadschef på Göta kanalbolag.
Längst ned på listan över det svenskarna helst äter i sommar hamnar: köttbullar (6%), surströmming (5%) och stekt falukorv (3%). Inte heller pannkakor med grädde och sylt (12%), grillad eller kokt varmkorv (12%) eller kallskuret (10%) kan ses som jättepopulär sommarmat jämfört med andra alternativ.
De som är något yngre, 18-29 år, föredrar jordgubbar med grädde (61%) och grillat (59%) medan de över 65 år har en starkare förkärlek för färskpotatis (57%).
Tittar man på skillnader mellan män och kvinnor så har kvinnor en starkare preferens för färska primörer (41%) och färsk frukt (48%) jämfört med män (21% respektive 31%).
Jordgubbar med grädde är också mer populärt bland kvinnor (64%) än män (48%).
Fler män föredrar sill (26%) och varmkorv (15%) jämfört med kvinnor, (18% respektive 8%).
Svenskarnas mest populära sommarmat:
Jordgubbar med grädde: 56%
Färskpotatis: 55%
Grillat (kött eller fisk): 54%
Färsk frukt, såsom svenska rabarber, äpplen, päron och plommon: 40%
Färska primörer: 31%
Räkmacka: 29%
Sill: 22%
Kräftor: 20%
Smörstekt fisk: 17%
Sallad: 17%
Gravad lax: 14%
Smörgåstårta: 14%
Pannkakor med grädde och sylt: 12%
Varmkorv (grillad eller kokt): 12%
Kallskuret: 10%
Köttbullar: 6%
Surströmming: 5%
Stekt falukorv: 3%
Vet ej/ingen: 5%
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 19–22 februari 2024. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).
18 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: