Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tofurecept av kocken Erik Videgård

 
  • Italian pasta med tofu kryddad med färsk basilika, persilja, salvia och oregano.

    Italian pasta med tofu kryddad med färsk basilika, persilja, salvia och oregano.

  • Kocken Erik Videgård Foto: Simon Bajada

    Kocken Erik Videgård Foto: Simon Bajada

  • Mumbai masala gobi med tofu med smak av soltorkade tomater.

    Mumbai masala gobi med tofu med smak av soltorkade tomater.

  • Naturell tofu, SoCheeze Mediterrane herbs, Mixed olives och Sundried tomatoes.

    Naturell tofu, SoCheeze Mediterrane herbs, Mixed olives och Sundried tomatoes.

  • Sichuan dou fu med  Natural Tofu.

    Sichuan dou fu med Natural Tofu.

Föregående
Nästa
 
”SoCheeze” är ett nytt veganskt alternativ till mjölkbaserad salladsost från tofuvarumärket SoFine. Produkten, som består av marinerade tofutärningar lanserades i maj. Här delar kocken Erik Videgård med sig av tre recept med smak av Italien, Indien och Kina.

SoCheeze består av tofutärningar gjorda av hållbart odlade GMO­fria sojabönor. Tofubitarna ligger i en marinad av solrosolja och smaksättare, som färska örter och soltorkade tomater. Kuberna ska påminna om salladsost i smak och konsistens och kan användas som den är direkt ur förpackningen, men även stekas eller kokas.

SoCheeze fnns i tre smaker: Mediterranean Herbs, som är kryddad med färsk basilika, persilja, salvia och oregano, Sundried Tomato, som smaksatts med både soltorkade tomater och rostad paprika samt Mixed Olives, som innehåller både gröna och svarta oliver.





 Sichuan dou fu
 (med  Natural Tofu)

Ingredienser:

1 frp (100 g) SoFine Eko Tofu skuren i 1 cm kuber 
1 msk rapsolja 
100 g champinjoner skurna i små kuber 
1 salladslök, vita delen i tunna skivor
1 tsk vitlök, finhackad 
1 tsk färsk ingefära, finhackad
100 g svarta bönor, från burk
1 tsk chilibönpasta (toban djan/doubanjiang) eller sambal oelek
1 tsk salt 
1 tsk socker
1 ½ msk ljus soja
100 g grönsaksbuljong från t ex tärning
½ tsk majsstärkelse spädd i 1 msk vatten

Topping:

1 salladslök, gröna delen i tunna skivor
sichuanpeppar, rostad och mortlad eller grovmalen vitpeppar
sesamolja.


Gör så här:
Förbered ingredienserna för tillagning.
Häll ca 1,5 l vatten i en mindre kastrull, tillsätt 1 msk salt och koka upp, tillsätt tofukuberna och stäng av värmen.
Hetta upp oljan i en wok, tillsätt svampen och stek tills den börjar ta färg.
Tillsätt salladslök, vitlök och ingefära, vänd runt och stek tills det doftar.
Flytta upp svampen på en sida av woken, tillsätt lite olja och fräs chilipastan tills det doftar, blanda med svampen.
Tillsätt de svarta bönorna, vänd runt.
Tillsätt buljong, salt, socker och soja.
Koka upp och red av med stärkelsen blandad med vatten.
Häll av vattnet från tofun och vänd ner dem i woken.  
Toppa med salladslök, sesamolja och peppar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Italian Pasta
(med tofu med smaken Mediterranean Herbs)


Ingredienser:
1 frp SoFine Mediterranean Herbs Tofu
1 schalottenlök, finhackad
2 msk vitt vin  
1 tsk vitlök, hackad 
100 g krossade tomater 
1/2 röd chili, färsk, finhackad 
1/2 dl bladpersilja, grovhackad  
svartpeppar från kvarn, salt

Pasta:
100 g Cappelini (tunn spaghetti)
1 l vatten
2 tsk salt

Gör så här:
Förbered samtliga ingredienser för tillagning.
Ställ en gryta vatten för pastan på spisen.
Häll av oljan från tofun i en bunke, du kommer att använda hälften. Spara resten till en god salladsdressing.
Hetta upp en stor stekpanna på spisen.
Häll hälften av oljan i pannan och låt den bli varm.
Stek vitlök, lök och chili i oljan tills det doftar men inte tar färg.
Tillsätt det vita vinet och koka upp.
Tillsätt tomaterna.
Dags att koka pastan, salta vattnet och lägg ner pastan. Cappelini blir klar på runt tre minuter, men läs om koktiden på pastapaketet.
Tillsätt tofun till stekpannan och vänd runt försiktigt, smaksätt med salt och peppar.
När pastan är klar, häll av vattnet men spara lite pastavatten i en kaffekopp.
Tillsätt pastan till pannan tillsammans med persiljan.
Späd eventuellt med lite pastavatten, vänd runt och servera.


-------------------------------------------------------------------------------------


Mumbai masala gobi
(med tofu med smak av soltorkade tomater)
 
Ingredienser:
1 frp SoFine Sundried Tomatoes Tofu
150 g blomkål uppbruten I små buketter
½ gul lök medelstor, hackad
25 g cashewnötter, naturella
100 g yoghurt, 10%
½ vitlöksklyfta
1 tsk garam masala
1 tsk gult currypulver, hett
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt

Topping:
cashewnötter, grovhackade
färsk koriander

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft)
Förbered ingredienserna.
Häll av oljan från tofun, spara oljan.
Mixa oljan med nötter, yoghurt, vitlök och kryddor med en stavmixer.
Kombinera mixen med tofu, blomkål och lök.
Olja en ugnsform lätt och sprid ut mixen i formen.
Strö cashewnötter på toppen
Baka i ugnen 25 minuter
Toppa med koriander och servera med naturell yoghurt och värmt naanbröd.

 

 

Källa: Erik Videgård/SoFine
Foto: So Fine