Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Teeling Brabazon Series 1 Limited Edition

 
Teeling Brabazon Series 1 Limited EditionExklusiv sherryfatswhiskey från det Irländska craftdestilleriet Teeling Whiskey Teeling Brabazon Series 1 Limited Edition säljs nu som tillfälligt och strikt begränsat släpp på Systembolaget. Teeling Brabazon är en häftig och ovanlig sherryfatslagrad singelmalt på 49,5% där man använt 5 olika speciellt utvalda fat med varierad lagringslängd samt två typer av sherryfat som bas. 

Faten har tidigare lagrat röd sherry och vit Pedro Ximénez Sherry vilket ger whiskeyn ett stort smakdjup. Lagringstiden varierar mellan 9 och 16 år på de olika faten. Summa summarum är detta en riktigt delikat irländare för dig som älskar det som sherryfatslagringen tillför whiskey. Whiskeyn är inte kylfiltrerad, precis som all whiskey från Teeling – The Spirit of Dublin.

Fatlagring i detalj:

30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2008
30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2007
30% singelmaltwhiskey lagrad på sherryfat sedan 2005
5% singelmaltwhiskey lagrad på Pedro Ximenez fat sedan 2002
5% singelmaltwhiskey lagrad på Pedro Ximenez fat sedan 2001

Doft: Torkad frukt, rostad hasselnöt, toner av marmelad, persika, plommon och bränd kola.
Smak: En rik sherrysötma, röda bär, nötighet, karamell, med en antydan av lakrits och kryddnejlika.
Finish: Långvarig och djup eftersmak, kryddig, marshmallows, torra tanniner och kryddat med rostat trä.

Teeling Brabazon Series I är en hyllning till familjen Brabazon som grundade Newmarket i Dublin

Familjen Teeling har skapat whiskey sedan 1782. 2015 återvände man till sina rötter i Liberty-området och Newmarket i hjärtat av Dublin. Det finns en annan familj som också är synonymt med området kring Newmarket. Mellan 1500-talet och 1800-talet hade familjen Brabazon en framstående roll i området. Det var nämligen William Brabazon, the third Earl of Meath, som fick rätten att etablera den stora handelsplatsen Newmarket. Newmarket blev snabbt en industriell och affärsmässigt nav i Dublin fullt av bryggerier, destillerier, handel av olika jordbruksprodukter och mycket, mycket mer. Den kommersiella karaktären lockade generationer av hantverkare till området, inklusive Walter Teeling, som 1782 byggde det första Teelingdestilleriet i Newmarket.

Flaskan släpps i en limiterad upplaga, varav 600 flaskor finns i Sverige.


Teeling Irish Whiskey Destillery:
Drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen. Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst. TOMP Beer Wine & Spirits AB
Säljer och marknadsför en rad olika varumärken på den svenska marknaden inom segmenten öl, cider, vin och spritdrycker. Deras kunder är Systembolaget, restauranggrossister, restauranger, pubar, barer, nattklubbar och hotell.
www.tomp.se eller Ölkollen www.olkollen.seAv: Annika Rådlund Källa och foto: Tomp Beer Wine & Spirits 

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer