Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen
3 Feb 2023
- Jag ville göra något som jag själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar, säger Kaden Stenholm.
Motiveringen från juryn till vinnaren var:
Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger ”vi ska ställa till en roliger dans” och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken.
På Rudbeckinska gymnasiet ses det här som ett startskott för jubileumsåret och där kommer också elever och medarbetare att få smaka på bakelsen.
- Det är häftigt med en Rudbeckiusbakelse och jag är imponerad över de fem fantastiska finalisterna. Min förhoppning är att bakelsen finns kvar även efter jubileumsåret och att det blir en symbol för vilken betydelse Johannes Rudbeckius har haft för utbildningen i Sverige och vårt samhälle, säger Henrik Pettersson.
Kort om finalen
Bakelsefinalen var den 30 januari på Tranellska och de fem finalister är studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Under tävlingen fick de baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av en jury. Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även fler personer med.
3 Feb 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"