Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen

 
Tävlade om att skapa bästa RudbeckiusbakelsenFinalisterna med vinnaren Kaden Stenholm i mitten. Fem finalister tävlade med sin egenkomponerade bakelse om vilken bakelse som skulle bli Rudbeckiusbakelsen. Kaden Stenholm, student på bageri och konditorutbildningen på Västerås yrkeshögskola, tog fram den vinnande Rudbeckiusbakelsen. Bakelsen som ska serveras till Kronprinsessan och västeråsarna under jubileumsveckan då Västerås firar att Sveriges första gymnasium fyller 400 år.

Utifrån en sammanvägd bedömning vann Kaden Stenholm med en bakelse bestående av jordgubbsmousse, mandelkräm och mandelmarängbotten, så kallad daqouise-botten 

- Jag ville göra något som jag själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar, säger Kaden Stenholm.

Motiveringen från juryn till vinnaren var:
Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger ”vi ska ställa till en roliger dans” och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken.

På Rudbeckinska gymnasiet ses det här som ett startskott för jubileumsåret och där kommer också elever och medarbetare att få smaka på bakelsen.

- Det är häftigt med en Rudbeckiusbakelse och jag är imponerad över de fem fantastiska finalisterna. Min förhoppning är att bakelsen finns kvar även efter jubileumsåret och att det blir en symbol för vilken betydelse Johannes Rudbeckius har haft för utbildningen i Sverige och vårt samhälle, säger Henrik Pettersson.

Kort om finalen

Bakelsefinalen var den 30 januari på Tranellska och de fem finalister är studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Under tävlingen fick de baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av en jury. Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även fler personer med.




Av: Annika Rådlund Foto: Per Groth

Taggar

Baka Bakelser Nyheter