Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen
3 Feb 2023
Utifrån en sammanvägd bedömning vann Kaden Stenholm med en bakelse bestående av jordgubbsmousse, mandelkräm och mandelmarängbotten, så kallad daqouise-botten
- Jag ville göra något som jag själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar, säger Kaden Stenholm.
Motiveringen från juryn till vinnaren var:
Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger ”vi ska ställa till en roliger dans” och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken.
På Rudbeckinska gymnasiet ses det här som ett startskott för jubileumsåret och där kommer också elever och medarbetare att få smaka på bakelsen.
- Det är häftigt med en Rudbeckiusbakelse och jag är imponerad över de fem fantastiska finalisterna. Min förhoppning är att bakelsen finns kvar även efter jubileumsåret och att det blir en symbol för vilken betydelse Johannes Rudbeckius har haft för utbildningen i Sverige och vårt samhälle, säger Henrik Pettersson.
Kort om finalen
Bakelsefinalen var den 30 januari på Tranellska och de fem finalister är studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Under tävlingen fick de baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av en jury. Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även fler personer med.
- Jag ville göra något som jag själv tycker är gott. Jordgubbar är dessutom sommar för många och det passar bra när jubileet är i maj. Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar, säger Kaden Stenholm.
Motiveringen från juryn till vinnaren var:
Med kärlek till svenska smaker, soliga dagar, varvat med bra tekniker smakade vi en bakelse som när man sluter ögonen känner en mild bris av värme och dofter av midsommar. Den här bakelsen sjunger ”vi ska ställa till en roliger dans” och Biskop Rudbeckius ler där uppe och säger Gratias pro Amore – Tack för kärleken.
På Rudbeckinska gymnasiet ses det här som ett startskott för jubileumsåret och där kommer också elever och medarbetare att få smaka på bakelsen.
- Det är häftigt med en Rudbeckiusbakelse och jag är imponerad över de fem fantastiska finalisterna. Min förhoppning är att bakelsen finns kvar även efter jubileumsåret och att det blir en symbol för vilken betydelse Johannes Rudbeckius har haft för utbildningen i Sverige och vårt samhälle, säger Henrik Pettersson.
Kort om finalen
Bakelsefinalen var den 30 januari på Tranellska och de fem finalister är studerande på bageri- och konditoriutbildningen på Västerås yrkeshögskola och Tranellskas vuxenutbildning. Under tävlingen fick de baka upp 12 bakelser från sitt recept som bedömdes av en jury. Huvuddomare var Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska. Hedersdomare var Malin Lönneberg, Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup, samt Maria Torneryd Nilsson, ägare och konditormästare på Systrarna Ericsson. I juryn satt även fler personer med.
Av: Annika Rådlund Foto: Per Groth
3 Feb 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"