Tak utsedd till ”Best New Restaurant”
12 Jan 2018

Frida Ronge hör till en av de som lyckats lyfta svenska råvaror till japanska nivåer. Med restaurang Tak har hon fått en helt ny restaurang att arbeta i, skapad för ett fullkomnat möte mellan det nordiska och det japanska.
Restaurangen ligger vid taket av de nybyggda hotellen At Six och Hobo vid Brunkebergs torg mitt i Stockholms city. Fastigheten byggdes på 1970-talet för att vara kontor men läget i husets två översta plan gjorde ändå att lokalen bar på andra möjligheter än att bara sluta sig inåt. När väggarna valdes bort till förmån för glas blev ytorna öppna och utsikten över staden går inte att missa.
– Vi har arbetat med att fullfölja Ronges gastronomiska ambitioner i interiören och inspirerades av japanska metoder för rumslig gestaltning, men med en nordisk materialpalett, berättar Helena Toresson, uppdragsledande inredningsarkitekt på Wingårdhs.
Husets ton av 70-tal gav också smak åt interiören. Strukturalismens intresse för system och flexibilitet är inte långt borta för den som följer spåren i taket och i det slipade betonggolvet. Undertakens rytmer och skärmarnas lek mellan öppet och slutet.
– I restaurangens mitt har vi sofforna som konkurrerar med borden med utsikt. Sofforna sluter sig kring sällskapet i dem och får rummet att gunga lätt som en damm med näckrosor. Ett poetiskt inslag i det annars så rationella uttrycket, säger Gert Wingårdhs, ansvarig arkitekt.
Jasper Morrison, en av sex jurymedlemmar, förklarar i en intervju till Wallpaper* varför Tak vann hans röst,”the contrast of the rather delicate interior, playing off against the brutalist structures which contain it’, och fortsätter, “it also helped that they selected my Lightwood chair!”
– Den nordiska möbeltraditionen gav en bra bas. Vi utvecklade en serie nya bord som stämde väl med stolen Lightwood av Jasper Morrison. Vi ritade skärmväggar, undertak, veckade kragar, bänkar och barer; alla otänkbara utan det vi lärt oss såväl hemma som i Japan, säger David Regestam, handläggande inredningsarkitekt på Wingårdhs och den som också designade bordserien.
En trappa upp från restaurangens lågmälda elegans, möts man av barens rakare klarspråk. Här tar sorlet, människorna och musiken över.
Fakta om Tak
Tak är beläget på plan 13 och 14 på Brunkebergstorg 4 mitt i Stockholms centrum. Materialpaletten är en blandning mellan grovt och elegant; betonggolv och köksbänk i stål möter avdelningsskärmar och hängande tak i mässing. Inredningen har en skandinavisk känsla men med tydliga 70-talsinfluenser. Wingårds arkitekter ritade den specialdesignade möbelserien med samma namn som restaurangen. Möblerna kommer i bok och ek och tillverkas nu av det svenska möbelföretaget Gärsnäs.
Restaurangen är på 1 475 kvadratmeter och öppnade våren 2017 med Frida Ronge som kökschef.
Fakta om Wingårdhs
Wingårds grundades 1977 och är ett arkitektkontor baserad i Göteborg, Malmö och Stockholm.
Kontoret designar allt från privata villor till stora shoppingcenter (Mall of Scandinavia och Emporia), kontor och publika byggnader (Aula Medica).
Inside är Wingårdhs varumärke för interiör design och har bland annat gjort inredningen för Nobis Köpenhamn,
Miss Clara och Radisson Blu Strand Hotel.
*Wallpaper är ett brittiskt livsstilsmagasin med arkitktur, design, inredning, resor, konst och underhållning. Wallpaper riktar sig till män och kvinnor mellan 25-40.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Wingårdhs arkitekter
12 Jan 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”
-
McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
"Det här är ett spännande test av en riktigt god burgare"