Svenska Kocklandslaget vinnare i Culinary World Cup
29 Nov 2018
I Culinary World Cup, som pågått sedan den 23 november, har landslag från många av världens främsta matnationer tävlat mot varandra.
I år tog alltså Svenska Kocklandslaget hem guldet. Tävlingen är uppdelad i två delmoment – det kalla bordet och varmkök. Det svenska laget fick guldpoäng i båda momenten och totalpoängen räckte hela vägen till guldmedaljen.
Vid ”Kalla Bordet”, även kallad ”Showmatsbordet”, presenteras rätterna kalla och täckta med ett tunt lager gelé. Detta är matkonst på hög nivå – allt för att rätterna ska se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Vid uppvisningen av Kalla Bordet på NK i början av november berättade Sebastian Pettersson, konditor i Svenska Kocklandslaget, att han övade genom att först skulptera sina bakverk i lera. Alla rätter till Kalla Bordet görs i ätbart material, men de äts inte av domarna. Det kan vara sista gången som grenen utförs i VM.
I varmköket bestod utmaningen i att laga en 3-rättersmeny på 6 timmar till 110 gäster. Domarna betygsätter fem slumpvis valda tallrikar av varje rätt. De finns också med i köket under upplagningen, där de bedömer allt ifrån hur väl lagets team-work och service fungerar, till ekonomi, hantverksskicklighet och organisation. Men självklart är smakerna viktigast.
Guld till Sverige och Stockholm
Dessutom korades Stockholm Culinary Team till världens bästa regionala lag. Stockholm Culinary Team tävlade i VM-kategorierna ”culinary art och culinary pastry” vilket handlar om att skapa ett utställningsbord som ska stå framme för bedömning under en heldag. 35 lag kämpade om det prestigefyllda guldet.
– Det känns fantastiskt att äntligen få lön för mödan, i form av en en guldmedalj. Det är en obeskrivlig känsla att få vara med om det här, säger Johanna Rampitsch, som till vardags är konditor på Högberga gård och som tävlat i Stockholm Culinary Team.
Av: Annika Rådlund^
Källa och foto: Martin & Servera , Sundqvist och Högberga Gård
29 Nov 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"