Svenska Kocklandslaget till Luxemburg för Culinary World Cup 2018
11 Nov 2018
Laget inledde träningen för Culinary World Cup, eller VM för lag som är den inofficiella benämningen, redan våren 2017 när det nya lagets presenterades. Sedan dess har man stegvis skalat upp träningen för att så sent som för två veckor sedan genomföra de sista generalrepetitionern i respektive tävlingsgren. I uppladdningen har laget även lagt mycket fokus på det fysiska måendet och alla i laget har följt strikta tränings- och kostscheman för att kunna prestera på topp under de fysiskt påfrestande timmarna i tävlingsköken.
Kalla bordet
Kalla Bordet, eller ”Showmatsbordet” genomförs den 24 november och kan närmast beskrivas som matkonst. Här bedömer domarna de 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla och täcks med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan. Denna spektakulära skapelse ska vara gjord i enbart ätbart material, oftast choklad och socker.
Varmköket
Varmköket som genomförs den 26 november, är restaurangdrift i skarpt läge. Utmaningen består i att skapa en trerättersmeny för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken på tävlingsarenan. På sex timmar ska laget laga förrätt, varmrätt och dessert. Sedan öppnar restaurangen och gästerna tar plats i matsalen. Domarna finns hela tiden på plats i köken. De plockar slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.
Prisutdelning
Prisutdelningen äger rum den 29 november och det är först då vi får reda på vilken placering det Svenska Kocklandslaget och de övriga 30 tävlande nationerna får. Innan dess kommer poängen för det Kalla Bordet ha presenterats, vilka är poäng som är avgörande för slutresultatet. Klockan 18:00 den 29 november beräknas slutresultatet vara officiellt.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska Kocklandslaget
11 Nov 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"