Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska Kocklandslaget till Luxemburg för Culinary World Cup 2018

 
Svenska Kocklandslaget till Luxemburg för Culinary World Cup 2018Den 18 november åker de sex kockar och fem konditorer som ska representera Sverige i Culinary World Cup, ner till Luxemburg för att förbereda det sista inför tävlingen. Startskottet går den 24 november.

Laget inledde träningen för Culinary World Cup, eller VM för lag som är den inofficiella benämningen, redan våren 2017 när det nya lagets presenterades. Sedan dess har man stegvis skalat upp träningen för att så sent som för två veckor sedan genomföra de sista generalrepetitionern i respektive tävlingsgren. I uppladdningen har laget även lagt mycket fokus på det fysiska måendet och alla i laget har följt strikta tränings- och kostscheman för att kunna prestera på topp under de fysiskt påfrestande timmarna i tävlingsköken. 

I båda tävlingsmomenten kommer det Svenska Kocklandslaget att arbeta utifrån temat Curious by Nature som är den röda tråden genom alla tävlingsmoment. Temat föddes ur nyfikenheten för råvaran och med det som utgångspunkt har laget fokuserat mycket på att få ut det maximala ur alla de högkvalitativa råvaror som de jobbar med. Laget ser positivt på chanserna i båda momenten. 

– Jag tror att vi har störst chanser att nå framgångar i det varma köket. Vi har en bra och jämn meny med mycket nylagad känsla som jag tror kommer samla pluspoäng hos domarna, säger Fredrik Andersson, som är Team Manager, Svenska Kocklandslaget.

Kalla bordet   

Kalla Bordet, eller ”Showmatsbordet” genomförs den 24 november och kan närmast beskrivas som matkonst. Här bedömer domarna de 26 rätterna på det 12 kvadratmeter stora bordet enbart efter utseende och teknik, så kallad ”Visuell Smak”. Alla rätter presenteras kalla och täcks med ett tunt lager gelé för att se perfekta ut under flera timmars domarbedömning. Kalla Bordet innehåller också en skulptur som ligger utanför tävlan. Denna spektakulära skapelse ska vara gjord i enbart ätbart material, oftast choklad och socker.

Varmköket
Varmköket som genomförs den 26 november, är restaurangdrift i skarpt läge. Utmaningen består i att skapa en trerättersmeny för 110 gäster som tillagas från grunden på plats i tävlingsköken på tävlingsarenan. På sex timmar ska laget laga förrätt, varmrätt och dessert. Sedan öppnar restaurangen och gästerna tar plats i matsalen. Domarna finns hela tiden på plats i köken. De plockar slumpvis ut fem tallrikar av varje rätt för bedömning. Domarna bedömer allt från ekonomi och hantverksskicklighet till organisation, team-work i köket och hur servicen flyter. Men självklart är det smak och presentation som värderas allra högst.

Prisutdelning
Prisutdelningen äger rum den 29 november och det är först då vi får reda på vilken placering det Svenska Kocklandslaget och de övriga 30 tävlande nationerna får. Innan dess kommer poängen för det Kalla Bordet ha presenterats, vilka är poäng som är avgörande för slutresultatet. Klockan 18:00 den 29 november beräknas slutresultatet vara officiellt.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska Kocklandslaget