Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svensk restaurangservice inte i topp

 
Svensk restaurangservice inte i toppSverige inte i topp när det gäller restaurangservice Svenskar – och nordbor – får bottenbetyg när det gäller restaurangservice, medan fransmän och italienare hamnar i topp på samma lista. Samtidigt är italienarna de som är snålast med dricks när de själva går på restaurang. Det visar en ny undersökning som gjorts på uppdrag av nätresebyrån Expedia.

14 000 personer från 14 länder har medverkat i nätresebyrån Expedias undersökning som kartlägger vanor och attityder till mat och restaurangupplevelser i samband med resor.

Av resultatet framgår att Italien och Frankrike hamnar på delad förstaplats på listan över länder som anses ge bäst restaurangservice. Spanien kniper andraplatsen, följt av Österrike på tredje plats. Samtliga nordiska länder hamnar i botten på listan. Sverige får endast två procent av rösterna – bara Norge och Finland är sämre med en procent vardera.

– Som svensk tycker jag såklart att vi förtjänar ett högre betyg. Samtidigt är det svårt att mäta sig med ett land som Italien, som lockar matgäster från hela världen och är så starkt förknippat med restaurangupplevelser, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Italienare sämst på att dricksa...

Samtidigt som italienare anses ge bäst service så visar undersökningen att de är sämst på att ge dricks när de själva går på restaurang. Hela 13 procent av italienarna svarar att de aldrig dricksar på restaurang, vilket är högst andel bland länderna i Expedias undersökning. Bland svenskarna svarar sju procent att de aldrig ger dricks på restaurang, vilket placerar oss i mitten av listan.

...men värderar matupplevelser högst

Expedias undersökning visar också att italienare är de som värderar matupplevelser högst i samband med resor. Hela sex av tio (57%) anger mat som en viktig faktor då de väljer semesterresmål. Minst intresserade av matupplevelser är norrmännen – endast 16 procent väger in det kulinariska utbudet när de bestämmer resmål. Bland svenska resenärer prioriterar drygt tre av tio (32%) matupplevelser, vilket placerar oss i mitten av listan. Undersökningen visar också att nära fyra av tio svenskar (39%) har återvänt till ett resmål på grund av den goda maten.

– Matupplevelser kan definitivt påverka helhetsintrycket av ett resmål. Men vi ser tydliga skillnader mellan olika europeiska resenärer när det gäller synen på hur viktig maten är i samband med semestern. Italienare tycks tänka på mat redan när de bokar sin resa medan norrmännen verkar förhållandevis ointresserade, säger Susanne Svensson, talesperson för Expedia.se.

Topplista: Länder som anses ha bäst restaurangservice

1. Italien 18%

Frankrike 18%

2. Spanien10%

3. Österrike 6%

4. Tyskland 5%

5. England 4%

Schweiz 4%

6. Irland 3%

Belgien 3%

7. Sverige 2%

Danmark2%

Nederländerna2%

8. Finland 1%

Norge 1%


Topplista: Dricksar aldrig på restaurang

1. Italienare 13%

Belgare 13%

2. Finländare 10%

3. Engelsmän 9%

4. Fransmän 8%

5. Svenskar 7%

Danskar 7%

Nederländare 7%

6. Spanjorer6%

7. Schweizare 4%

8. Norrmän 3%

9. Tyskar 2%

Irländare 2%

10. Österrikare 1%


Topplista: Låter matupplevelser styra när de väljer semesterresmål

1. Italienare 57%

2. Spanjorer 49%

3. Fransmän 43%

4. Tyskar 38%

5. Irländare 36%

6. Svenskar 32%

Engelsmän 32%

7. Belgare 28%

Finländare 28%

8. Nederländare 27%

9. Schweizare 26%

10. Danskar 19%

11. Österrikare 18%

12. Norrmän 16%


Expedia.se lanserades 1996 och tillhör Expedia Group, som är en internetbaserad resebyrå, med miljoner av resenärer över hela världen varje år. 
www.expedia.se