Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Succé för mammasushi med lax

 
Succé för mammasushi  med laxFärsk odlad lax ska vara säker och hälsosam mat för alla, även gravida. En ny mätning visar att Norges sjömatråds initiativ för att krossa gravidmyter om lax har haft stor effekt. Under kampanjperioden har andelen svenskar som anser att rå lax är farligt för gravida minskat från 13 till 4 procent, och andelen som menar att gravida bör undvika rå lax minskat från 57 till 49 procent.

I september 2017 lanserades initiativet som utgår från insikten om att många svenskar tror att färsk odlad lax är farligt för gravida – trots Livsmedelsverkets råd att det är säker och hälsosam mat så länge den är ny/nyförpackad. En annan viktig insikt är att merparten av alla sushi-restauranger i Sverige fortfarande serverar ”mammasushi” utan lax. Endast två av hundra slumpvis utvalda restauranger erbjöd färsk lax till gravida kvinnor när Norges sjömatråd lät undersöka menyerna hösten 2017.

För att krossa gamla gravidmyter och gå i bräschen för en ny standard införde Sveriges största sushikedja Sushi Yama norskodlad lax som standardingrediens i mammasushin på sina drygt 30 restauranger. Förändringen gjordes i nära samarbete med Norges sjömatråd, som parallellt genomförde flertalet PR-insatser med fokus på att krossa myter och att kommunicera laxens hälsofördelar under graviditeten.

–Vi har fått väldigt positiva reaktioner på initiativet och ser tydligt att det bidrar till att reda ut frågetecken och skapa trygghet hos våra gravida gäster. Att vi nu dessutom ser tecken på en attitdyförändring och kunskapshöjning bland svenska folket känns fantastiskt, och vi hoppas att fler sushirestauranger ska följa efter så att vi kan krossa den här seglivade myten en gång för alla, säger Danny Barsoum, marknadschef på Sushi Yama.

De mätningar som genomförts av undersökningsföretaget Kantar TNS på uppdrag av Norges sjömatråd före och efter initiativet tyder på att många svenskar ändrat sin uppfattning om rå lax under graviditeten. Andelen svenskar som anser att rå lax är farligt för gravida har minskat från 13 till 4 procent, och andelen som menar att gravida bör undvika rå lax minskat från 57 till 49 procent, visar resultatet.

– Siffrorna visar att vi är på god väg mot att krossa en gravidmyt som levt kvar förvånansvärt länge och som har skapat oro bland många kvinnor, helt i onödan. Vi känner oss otroligt glada och stolta över resultatet, även om det är en bra bit kvar tills vi kan känna oss helt nöjda. Nu är det viktigt att vi, tillsammans med andra aktörer i branschen, fortsätter att sprida budskapet att färsk odlad lax är säker och hälsosam mat för alla, även gravida, säger Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges sjömatråd.Om undersökningen:
Undersökningarna är riksrepresentativa och gjorda av det oberoende analysföretaget Kantar TNS, på uppdrag av Norges sjömatråd. De genomfördes via webb-intervju första gången med 1000 respondenter i åldrarna 18-65 år under perioden 1-12 juni 2017. Uppföljning skedde 11-15 december 2017 med 1057 respondenter. 


Om Norges sjömatråd
Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjurs-marknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet. För ytterligare information.
www.norskfisk.se
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Norges sjömatråd