Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stylthotell i Schweiz får UNESCOs arkitekturpris

 
Stylthotell i Schweiz får UNESCOs arkitekturprisTrapphus på Spedition Hotel i Thun, Schweiz, designat av Stylt Trampoli. Hotell Spedition i Schweiz, designat av Göteborgsbaserade konceptbyrån Stylt Trampoli, har vunnit Unescos europeiska arkitekturpris Prix Versailles för sin interiör. Hotellet är även nominerat för det globala priset för hotell.

Spedition, som ligger i Thun ett par timmar från Gstaad, är inrymt i en byggnad som ursprungligen var en ostfabriks speditionscentral.  Bakom utvecklingen står ett lokalt krögarteam med finansiering från Credit Suisse. 

Som alltid har Stylt skapat ett koncept från grunden. I varje rum finns en unik samling av souvenirer inspirerade av speditörernas många resor - en lekfull koppling till byggnadens historia. Man har också lagt sig vinn om att bevara och synliggöra husets gedigna struktur, med grovhuggna takbjälkar som kontrast till badrummens eleganta glaslådor. Hela stämningen skiljer sig markant från den klassiska, präktiga schweizerstilen - här möts man av dunkel, atmosfärisk ljussättning, mättade färger och taktila inslag som sammet och läder. 

Prix Versailles, som i år delas ut för tredje gången, är ett globalt arkitekturpris för hotell, butik och restaurang, som arrangeras av UNESCO (Förenta Nationernas specialorgan för utbildning, vetenskap och kultur). Syftet är att belysa kvalitet, kreativitet, hållbarhet och innovation i kommersiella miljöer och på sikt att utplåna vad som ofta upplevs som diametralt motsatta värderingar i kommersiell och kulturell arkitektur. 

I årets jury sitter bl.a den japanska stjärnarkiteken Toyo Ito, modeskaparen Guo Pei, kocken Guy Savoy och filosofen Gilles Lipovetsky. Bland tidigare vinnare finns bl.a Alexander McQueens flagskeppsbutik i Paris, TOG Sao Paolo av Philippe Starck och femstjärniga Les Bains, också i Paris.

- Det här är ett kvitto på att de starkaste hotellupplevelserna är ett resultat av att man jobbar strategiskt med design," säger Erik Nissen Johansen, grundare och kreativ ledare på Stylt Trampoli. "Vi utgår alltid från platsen, byggnaden, det sociala och historiska sammanhanget, när vi skapar ett koncept, och det leder till meningsfulla upplevelser som håller länge - och det ger möjligheter att bevara kulturella och historiska värden.

Priserna kommer att delas ut vid en gala på UNESCOs högkvarter i Paris den 12 maj. 

Stylt  jobbar mot upplevelseindustrin, med fokus på hotell-, restaurang och turism. De arbetar gränsöverskridande med bland annat koncept-, varumärkes- och affärsutveckling, interiör arkitektur, design, kommunikation och marknadsföring.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stylt Trampoli