Stockholms bästa semla bakas i Gamla Stan
15 Jan 2015
– Jätteroligt! Jag sa till min chef igår, tänk om vi vinner, säger Jenny Aarna, konditor på Grillska huset i Gamla stan, som enligt juryn har bakat Stockholms godaste semla.
– Jag är konservativ när det gäller semlor, det ska vara naturella smaker, inga konstigheter och jag är glad att det gick hem! En riktigt god mandelmassa räcker långt, säger Jenny Aarna.
Ett extra plus, även om det inte ingick i bedömningen, är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och allt överskott går till välgörenhet – man kan alltså göra en god insats genom att köpa sin semla där.
Bakom priset som delades ut på Formex, står Stockholms bagare och konditorer, och i juryn fanns bland andra Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Anna K. Sjögren, matskribent och kokboksförfattare, Tom Sjöstedt, kock, vinnare av Årets Kock 2008, restaurang Lilla Ego – samt Annika Jankell, programledare och journalist. Juryn har bedömt bakverkens design, smak och kvalitet, och har ägnat hela onsdagsförmiddagen åt att provsmaka semlor.
– Jag är inget proffs, bara passionerad semmelälskare, så jag mutade mig in i juryn, sägare Annika Jankell skämtsamt, och berättar att hon lärt sig massor.
– Som att semlor kan ha klippta eller skurna lock … skurna är nog snyggast, säger Annika.
Bland de 20 semlorna fanns en del innovationer, som att smaksätta mandelmassan med kardemumma eller rostad mandel. Något som alltså inte föll juryn i smaken denna gång.
På 2:a plats hamnade semlan från Brunkebergs bageri, och på 3:e plats, Älvsjö konditori.
15 Jan 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"