Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stockholm Beer and whisky festival är igång - firar 25-årsjubileum i år

 
Stockholm Beer and whisky festival är igång - firar 25-årsjubileum i årStockholm Beer and Whisky festival firar 25 år
Stockhom Beer and Whiskyfestival invigdes idag och i år är det jubileumsår,  det har då gått 25 år sedan starten.
I år äger den rum 29 sep - 1 okt och  6 - 8 okt 2016 på Nackastrandsmässan i Stockholm.
 

 
Första året besöktes mässan av 18 000 personer och sedan dess har den bara ökat i popularitet.  2015 års mässa slog återigen alla rekord med 37 000 kunskapstörstande besökare från hela världen som besökte NackaStrandsMässan i Stockholm.

Men vad är det som gör att festivalen är så populär och hur kommer den att se ut i framtiden? Grundaren Marianne Wallberg svarar här på fem snabba frågor om vad som händer i år och vilka höjdpunkterna kommer att vara.

1. Vad är det som gör att just den här festivalen har hängt med så länge?
– Stockholm Beer & Whisky Festival är själva ”moderskeppet”, den allra första ölmässan i Sverige som startade 1992 och som sedan ett år senare kompletterades med whisky. Mässan har inspirerat många, många att starta nya bryggerier och destillerier, i Sverige och i andra länder. Stockholm Beer & Whisky Festival som tillhör de allra största dryckesmässorna i världen är högt mycket ansedd och anses ha vara den allra bäst organiserade, vilket vi är mäkta stolta över förstås. Mässan har mycket stor internationell status och besöks årligen av en stor mängd besökare från hela världen, branschfolk, press och konsumenter.

Jag tror också att det stora och gedigna utbudet av skolor, provningar och master classes, samt att alla utställare har experter i sina montrar bidrar också till att mässan är så populär.

Vi arrangerade även framgångsrikt mässor i Göteborg (1996 med 9500 besökare och 1997 med 11.000 besökare) och Malmö (2001 med 6000 besökare). Men då dryckesmässor och provningar inte fanns i alkohollagen var det ett oerhört slitigt arbete, så jag ägnade mycket tid mellan 1997 - 2011 för att lobba fram en alkohollagändring. Denne trädde i kraft i januari 2011, sedan dess har vi många efterföljare runt om i landet som arrangerar öl- och whiskymässor, den del mycket bra, en del mindre bra. Men denna utveckling har varit mycket bra för branschen som på ett bra sätt kan nå ut till den intresserade allmänheten.

2. Vilka är dina förväntningar inför årets festival? 

– I år arrangerar vi Stockholm Beer & Whisky Festival för 25:e året i rad! Det är med stor stolthet och spänning vi ser fram emot firandet. Förutom att vi som vanligt ivrigt väntar på att få se vad alla utställare kommer med för nyheter, kommer även vi på arrangörssidan med en del spännande jubileumsaktiviteter.

Bland annat lägger vi upp en kunskapstävling med många spännande priser. 25 priser delas ut och prisutdelningen börjar 25 dagar innan mässans start, ett pris per dag, där det sista och det mest spännande priset delas ut på mässans första dag.

Våra internationella tävlingar Festivalens Bästa Öl, Bästa Cider och Bästa Whisky kommer även att ändras detta år. Förutom våra kunniga domarpaneler släpper vi in en stor mängd allmänhet som på ett nytt och spännande sätt bidrar med Folkets Röst.
Vi kommer att satsa stort på kombinationen öl/whisky och mat. Både på plats på mässan, på provningar och skolor samt i årets program som kommer att innehålla en stor mängd spännande recept framtagna av den kände kocken Stefan Bjur.
Fler, än så länge hemliga, aktiviteter planeras - den som väntar på något gott…

3. På vilket sätt har mässan ändrats under de här 25 åren, om den har det? 
– Stockholm Beer & Whisky Festival har inte ändrats så mycket, det är inte heller avsikten. Däremot förädlar vi den varje år och vi släpper aldrig på själva grundidén, det vill säga kunskap om produkterna i fullt fokus. Våra skolor, provningar och master classes blir fler och bättre för varje år. Våra besökare blir kunnigare och kunnigare för varje år. Våra utställare använder mässan på rätt sätt, för att testa nya produkter på marknaden bland annat.

4. Vad tycker du är höjdpunkten på årets festival?
– Det är svårt att säga vad höjdpunkten blir. Det är så många höjdpunkter. Så många nya spännande öl- och whiskysorter. Men jag får nästan nypa mig i armen för att fatta att mässan verkligen firar 25 år! Jag är stolt över att få ha haft möjlighet att vara med på denna ”resa”, att ha fått vara med och påverka och hjälpa den svenska dryckesbranschen framåt.
Det första året slog vi rekord med 143 ölsorter. Det fanns 8 bryggerier i Sverige och inga whiskydestillerier. Se vad som hänt nu, 250 bryggerier och ett stort antal destillerier.  Det är så roligt!

5. Hur hoppas du att festivalen ser ut i framtiden?
– Precis som nu, att festivalen får fortsätta vara den internationella samlingsplats som den varit i 25 år och på samma gedigna och roliga sätt.

Stockholm Beer & Whiskyfestival

Årlig publik mässa som arrangeras årligen. 
I år äger den rum 29 sep - 1 okt och  6 - 8 okt 2016 på Nackastrandsmässan i Stockholm. 
Branschdagarna är 29 september och 6 oktobe
r.

 Text och foto: Annika Rådlund

www.stockholmbeer.se