Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stjärnkockens goda knep – whiskey till semlan

 
  • Alexander Sjögrens semla med whiskey & kardemummamjölk

    Alexander Sjögrens semla med whiskey & kardemummamjölk

  • Alexander Sjögren  Foto: Linus Pettersson

    Alexander Sjögren Foto: Linus Pettersson

Föregående
Nästa
 
När stjärnkocken Alexander Sjögren, svensk representant i årets kock-VM,  delar med sig av receptet på sin favoritsemla inför fettisdagen har han ett ess i rockärmen. För att spetsa hetväggen lite extra använder han sig av whiskey för en mer vuxen touch.

Årets Bocuse d’Or-deltagare som tog bronsmedaljen i kock-EM förra året, Lundakocken Alexander Sjögren, delar med sig av sitt hemliga recept på sin favoritsemla. Receptet på själva semlan är traditionellt, men tillbehören sticker ut.

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk whiskey är ofta mer mångsidig och fungerar bra till den varma, feta mjölken och grädden i semlan.  Även stinget av bittermandel och kardemumma är smaker som gifter sig väldigt fint till den whiskeyn, säger Alexander Sjögren.


ALEXANDER SJÖGRENS HETVÄGG
Whiskey & Kardemummamjölk: 4 portioner
2 dl lantmjölk
2 msk Tullamore D.E.W.
1 ½ msk farinsocker
1 krm mald kardemumma

Koka upp mjölken med socker och kardemumma, tillsätt whiskey och vispa upp ett härligt skum. Placera de färdigmonterade semlorna var och en för sig i djupa tallrikar och häll upp mjölken runt semlorna.

ALEXANDER SJÖGRENS SEMLA
12-20 stycken semlor

Till degen:
2 dl mjölk 
7 dl vetemjöl 
25 g jäst
1 st ägg
½ tsk salt 
1 msk kardemumma 
80 g smör (normalsaltat)
1 dl strösocker 

 Till fyllning:
500 g mandelmassa
1 dl mald mandel 
½ dl hackad mandel 
1 droppe bittermandelolja
1 msk kardemumma 
2 msk vaniljsocker 
½ dl florsocker 
1½ dl mjölk 
3 dl lättvispad grädde till topping.

Gör så här: 
Fördeg: 
Smula jästen. Värm upp mjölken fingervarmt. 
Blanda mjölken med jästen och hälften av vetemjölet och kör i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i 20 min.

Resten av degen: 
Blanda resterande ingredienser med fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sedan lite snabbare i ca 5 minuter. Degen ska bli glansig och fin.
Dela degen i 12-20 bitar beroende på om det önskas stora semlor eller lite mindre. Runda bullarna med händerna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 1,5 timme.
Värm ugnen till 250 grader, sätt in bullarna och sänk till 200 grader. Grädda i cirka 6-8 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.

Fyllning: 
Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa. Blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning.

Montering:
Skär av toppen på bullarna. Pressa lätt på snittytan i bullen för att bilda en liten urskålning för fyllningen. Lägg på önskad mängd av mandelfyllningen och spritsa på grädde. Lägg på locket igen och pudra på florsocker.

Om Alexander Sjögren:
Alexander Sjögren kommer från Oskarshamn och började sin karriär med att vända hamburgare på lokala puben Kråkan. Han avancerade snabbt och har jobbat nio år inom koncernen Vendel Restauranger. Den numera Lundabaserade kocken tog brons i kock-EM 2016 och deltog nyligen i årets Bocuse d’Or. 

Av: Annika Rådlund Källa: Nigab