Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sparsamt med svenska jordgubbar till midsommar

 
Sparsamt med svenska jordgubbar till midsommarFör första gången sedan jag började odla jordgubbar kommer jag att ha sparsamt med bär under midsommarveckan och veckan efter midsommar, säger K-G Paulsson, Sveriges största jordgubbsodlare, hur det ser ut på bärfronten inför midsommarhelgen. Flera andra svenska odlare instämmer i lägesrapporten. 

Stora mängder bär som normalt skulle ha plockats i juli mognade betydligt tidigare än beräknat och har redan plockats. Från Skåne upp till Dalarna plockar man nu senare sorter på friland, vilket är långt ifrån normalt för årstiden.De stora mängderna bär, med åtföljande låga priser, som fanns förra veckan är nu borta. Tillgången på svenska bär till midsommar kommer att vara begränsad i delar av Sverige. Den kommer inte att täcka midsommarbehovet, därför importerar grossisterna jordgubbar denna vecka.

I juli kommer vi att få njuta av de allra senaste sorterna, som dock inte odlas i samma omfattning som de tidiga sorterna.*
– 2016 är första året som jag hör odlarna pratar om kvaliteter, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Länsstyrelsen i Jönköping. Mer än en grossist skiljer på bär av olika kvaliteter och betalar därefter. Det handlar inte bara om sorter, utan även om hur bären ser ut och när de är plockade. Marknadspriset på svenska jordgubbar stiger nu för varje dag som går. Därför är det orimligt att de kostar till exempel 20 kr per liter till konsument. Risken är stor att importerade bär lastas om i svenska kartonger eller att de är väldigt gamla. Jordbruksverket och Skatteverket har full uppmärksamhet på bär som är för billiga och gör kontroller på många platser. 

– Vid alla försäljningsställen ska det tydligt framgå vem som är odlare eller grossist med namn, adress eller telefonnummer. Begär kvitto vid köp, även om kassaregister inte behövs för den vars årsomsättning ligger under fyra basbelopp, det vill säga 177 200 kr. Momsregistreringsnummer ska finnas på kvittot, säger Magnus Engstedt.Säkrast är det när odlarens namn finns på askarna. Då vet du att du får svenska jordgubbar på midsommarafton. Kartonger där det står Svenska bär kan vem som helst köpa.

Källa: Bärfrämjandet
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer