Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sommelierens bästa vintips till sommarens matklassiker

 
  • Riesling och Rioja är ett par av sinsorterna som passar utmärkt till den svenska sommarmaten, menar sommelier Linda Sorby.

    Riesling och Rioja är ett par av sinsorterna som passar utmärkt till den svenska sommarmaten, menar sommelier Linda Sorby.

  • Bouvet Ladubay Blanc

    Bouvet Ladubay Blanc "20", Ferdinand Koehler Riesling Alte Reben, Corte Mayor Rioja Reserva Edición Limitada och Corte Mayor Reserva Rioja.

Föregående
Nästa
 
Nu byts vinterns tunga mat  ut mot grillbufféer och fräscha sallader, haloumi, fisk och grönsaker. Maten är given, men vad ska serveras i glasen? Här tipsar The Wine Companys sommelier Linda Sorby om sina bästa vintips till sommarens matklassiker. 

Viner i alla färger, smaker och dofter står i full blom och förutom sommarens stora favorit av den rosa kulören finns det andra vinsorter som gör sig utmärkt till den varma årstidens klassiska maträtter.

– Att det är trendigt att välja råvaror efter säsong har nog inte undgått någon. Svenskarna äter gärna efter årstid och vi uppmuntrar till att låta även valet av vin följa den trenden. Till lättare mat passar en Crémant utmärkt, blir det fisk till huvudrätt slår en Riesling aldrig fel och serveras det grillat kött rekommenderar vi en aromatisk Rioja. Till Riojan kan det dessutom vara trevligt att klippa ner lite färska örter från trädgården, det lyfter nämligen vinet ytterligare, säger Linda Sorby.


Tre solklara viner till sommarens mat:

Bouvet Ladubay Blanc "20" - Brut, Crémant de Loire AC

Bouvet Ladubay klassas som en av de allra främsta producenterna av Crémant. För att fira det 20-åriga samarbetet med The Wine Companys moderbolag Hawesko, har de skapat denna exklusiva jubileumscuvée. Ett mästerverk från vinmakarna i Saumur: elegant, stor finess och limiterad upplaga. Det doftar fruktigt, är fint pärlande och övertygar redan vid den första droppen. Bör drickas nu el. inom 3 år
Passar till:Lättare somriga maträtter, som t.ex. haloumiburgare, feta & melonsallad.
Pris: 139 kr


Ferdinand Koehler Riesling Alte Reben - 2017, Trocken, Rheinhessen Weingut Dr. Koehler
För 10 år sedan tog familjen Dreissigacker över den traditionsrika vingården Dr. Koehler. Grundarens namn är förbehållet utvalda viner, som denna Riesling från gamla vinstockar som ger aromatiska druvor. Det har en mogen doft med fruktiga toner och lägger sig rikt och fylligt i munhålan med en diskret syrlighet. Bör drickas nu eller inom 2 år. 
Passar till:Lättare fisk & skaldjursrätter, grillade grönsaker t.ex. sparris.
Pris: 129kr


Corte Mayor Rioja Reserva Edición Limitada -2014, Rioja DOCa Barón de LeBodegas
Barón de Ley är en av de främsta adresserna för rioja – och de har nu tagit fram denna specialcuvée i begränsat antal exklusivt för The Wine Company. Man har använt de bästa druvorna från de bästa faten 2014. Årgången i fråga var särskilt framstående i rioja tack vare mindre skördar som gav mer extraktrika viner. Edición Limitada är ett ovanligt intensivt och underbart aromatiskt vin. Vinner på lagring.
Passar till:Grillat kött, smårätter som ost och oliver.
Pris: 149 kr


Corte Mayor Rioja Reserva - 2013, Rioja DOCa Barón de Ley
Corte Mayor Reserva är ett vin i klassisk Riojastil. På Bodega Barón de Ley tillverkar man det här vinet som har härliga aromer av körsbär, plommon, vanilj och cigarrlådor. I glaset finner du mogna runda tanniner, samt lite mjuk lakrits till det. Man låter vinet mogna på träfat. Det ger den här Reservan arom, struktur och garanterar att det kan lagras i åtskilliga år framöver. 

Passar till: Grillat kött, smårätter som ost och oliver.
Pris: 139 kr

Taggar

Mat Sommar Vin

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer