Snart startar Stockholms matfestival
3 Jun 2019
Under fem dagar väntas runt 350 000 besökare till Smaka på Stockholm Future Food Festival. Nytt för i år är att stora kyldiskar fylls med räddade matvaror som förser alla gästkockar med råvaror. Kylarna används även av samtliga krogar och food trucks på festivalen för att skapa tillbehör till sina menyer.
– Som en av världens största matfestivaler har vi ett ansvar att lyfta hållbarhet inom mat och dryck. Målet i år är att öka medvetenheten kring all mat som slängs i onödan. Eftersom det är gratis att besöka festivalen når vi en bred grupp människor som vi hoppas kunna påverka i positiv riktning, säger Anders Sewerin som grundat Smaka på Stockholm.
Signaturrätter
En ytterligare nyhet är att samtliga medverkande restauranger och food trucks har tagit fram var sin signaturrätt som ska inspirera till en bättre värld. Rätterna är skapade utifrån framtidens krav på hälsa och hållbarhet utan att ge avkall på smaken.
Foodtech Village
I år utvidgas Foodtech Village till en stor paviljong med fyra teman - zero waste, framtidens matprodukter, mat & hälsa samt mat i den framtida staden. I Foodtech Village-paviljongen kan besökare möta entreprenörer som arbetar med framtidens mat- och dryckeslösningar genom teknik.
Bland årets kockar på Smaka på Stockholm finns bland annat Paul Svensson, Mathias Dahlgren, Frida Ronge, Sayan Isaksson och Klas Lindberg. I samarbete med UN World Food Program och Chefs Manifesto medverkar även över 20 kockar från hela världen inklusive Indien, Ryssland, Haiti, Nya Zeeland och Östtimor.
På plats under Smaka på Stockholm finns tjugo food trucks från Malmö till Rättvik varav hälften är nya på festivalen. Flera av truckarna har fått utmärkelser eller vunnit mästerskapstävlingar så som Korrito, Jeffereys och Milner’s.
All underhållning från stora scenen är kostnadsfri under hela festivalen. Artisterna som uppträder är exempelvis Paolo Mendoca, Nåden & Sebastian Karlsson samt Conny Bloom från Electric Boys.
Fakta miljöarbete på Smaka på Stockholm Future Food Festival
Festivalen arbetar med WWF där deltagande restauranger kan få hjälp att mäta maträtternas nivåer av CO2 utsläpp. Källsorteringen på plats sköts av Veolia uppdelat på glas x 2, wellpapp, matavfall, trä och brännbart. Stockholm Vatten och Avfall AB tar hand om gästernas eget matavfall för biogasproduktion och biokol. Mat som finns kvar på kvällen säljs via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.
Smaka på Stockholm som äger rum 5 - 9 juni. Evenemanget drivs av Anders Sewerin och Johan Turesson.
www.smakapastockholm.se
3 Jun 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"