Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Snart startar Stockholms matfestival

 
Snart startar Stockholms matfestivalStockholm Future Food Festival 5-9 juni 2019. Nu på onsdag den 5 juni startar Sveriges största festival i Kungsträdgården. Årets Smaka på Stockholm Future Food Festival siktar på zero waste med räddad mat från butiker och grossister. Närmare 40 restauranger och food trucks finns också på plats tillsammans med kockar från olika delar av världen.

Under fem dagar väntas runt 350 000 besökare till Smaka på Stockholm Future Food Festival. Nytt för i år är att stora kyldiskar fylls med räddade matvaror som förser alla gästkockar med råvaror. Kylarna används även av samtliga krogar och food trucks på festivalen för att skapa tillbehör till sina menyer.

– Som en av världens största matfestivaler har vi ett ansvar att lyfta hållbarhet inom mat och dryck. Målet i år är att öka medvetenheten kring all mat som slängs i onödan. Eftersom det är gratis att besöka festivalen når vi en bred grupp människor som vi hoppas kunna påverka i positiv riktning, säger Anders Sewerin som grundat Smaka på Stockholm.

Signaturrätter
En ytterligare nyhet är att samtliga medverkande restauranger och food trucks har tagit fram var sin signaturrätt som ska inspirera till en bättre värld. Rätterna är skapade utifrån framtidens krav på hälsa och hållbarhet utan att ge avkall på smaken.

Foodtech Village 
I år utvidgas Foodtech Village till en stor paviljong med fyra teman - zero waste, framtidens matprodukter, mat & hälsa samt mat i den framtida staden. I Foodtech Village-paviljongen kan besökare möta entreprenörer som arbetar med framtidens mat- och dryckeslösningar genom teknik.

Bland årets kockar på Smaka på Stockholm finns bland annat Paul Svensson, Mathias Dahlgren, Frida Ronge, Sayan Isaksson och Klas Lindberg. I samarbete med UN World Food Program och Chefs Manifesto medverkar även över 20 kockar från hela världen inklusive Indien, Ryssland, Haiti, Nya Zeeland och Östtimor.

På plats under Smaka på Stockholm finns tjugo food trucks från Malmö till Rättvik varav hälften är nya på festivalen. Flera av truckarna har fått utmärkelser eller vunnit mästerskapstävlingar så som Korrito, Jeffereys och Milner’s.

All underhållning från stora scenen är kostnadsfri under hela festivalen. Artisterna som uppträder är exempelvis Paolo Mendoca, Nåden & Sebastian Karlsson samt Conny Bloom från Electric Boys.

Fakta miljöarbete på Smaka på Stockholm Future Food Festival
Festivalen arbetar med WWF där deltagande restauranger kan få hjälp att mäta maträtternas nivåer av CO2 utsläpp. Källsorteringen på plats sköts av Veolia uppdelat på glas x 2, wellpapp, matavfall, trä och brännbart. Stockholm Vatten och Avfall AB tar hand om gästernas eget matavfall för biogasproduktion och biokol. Mat som finns kvar på kvällen säljs via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.  

Smaka på Stockholm som äger rum 5 - 9 juni. Evenemanget drivs av Anders Sewerin och Johan Turesson.


www.smakapastockholm.se

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Smaka på Stockholm