Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Snart dags för Sveriges första Vildsvinsfestival

 
Snart dags för Sveriges första VildsvinsfestivalVildsvinsfestivalen arrangeras 21-30 oktober Mellan 21 och 30 oktober går landets första vildsvinsfestival av stapeln i Stockholm. Det är krogkoncernen Stockholms Restauranger & Wärdshus och Melanders som vill uppmärksamma och  göra en gastronomisk hyllning till detta magra och ekologiska kött. 

Under den tio dagar långa perioden erbjuder fem av koncernens restauranger specialkomponerade menyer där samtliga för- och varmrätter är baserade på den magra, proteinrika, delikata och i ordets rätta bemärkelse ekologiska råvaran.

– Våra köksmästare har fått fria händer och jag är mäkta stolt över vad de åstadkommit, konstaterar Stockholms Restauranger & Wärdshus och Melanders välkände matkreatör Nils Molinder.

Terrine på vildslägg, vildsvinschorizo, vildsvinsschnitzel med rökt märgsmör, mörbakad vildsvinskarré, charktallrikar, vildsvinsgryta och rödvinsbräserad vildsvinsragu.

– Detta är bara ett par exempel på vad som står till buds, förklarar Nisse Molinder. Vi och våra medarrangörer Svenska Jägareförbundet, Menigo, Gullbergs och köttbutiken Millert & Dahlén har haft enormt trevligt under förberedelsearbetet och nu bara längtar vi till att de första gästerna slår sig ner vid de vita dukarna.

De fem deltagande restaurangernas menyer:

Klassiska KB (Konstnärsbaren) på Smålandsgatan
erbjuder alternativen Terrine på vildsvinslägg och gåslever med päron- och valnötssallad samt brioche eller Vildsvinslider (miniburgare) med tryffel och rödlök till förrätt. Huvudrätterna är också två: Vildsvinschorizo med surkål, mandelpotatispuré, KB:s cognacsenap och äppelmos eller ”Fyllesvin” – karré med skärbönor, trattkantareller, frasig lök och gräddragen grönkål. En dessert: Nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.

Sjöpaviljongen vid Alviks Strand matchar med dels en två-rätters-variant: Vildsvinskorv med karamelliserad lök serverad med pumpasenap till förrätt och som huvudrätt Äppelglaserade vildsvinslägg med syrad mandelpotatiscrème och buljongkokta höstprimörer. Tre-rätters-menyn har Chark med vildsvin som serveras med picklade tomater, kronärtskocka och ost från Skärvången till förrätt, Vildsvinsschnitzel med rökt märgsmör, färska bönor och cheddarkroketter som huvudrätt medan desserten består av en hemmagjord crème caramel.

Ulla Winbladh på Kungliga Djurgården frestar med Ullas vildsvinschark med hemgjord senap och pickles med smörstekt surdegsbröd alternativt Lantpaté med cumberlandsås och stekt gemsallad som förrätt. Vildsvinsjärpar med trattkantarellsås, potatispuré och rönnbärsgelé, Mörbakad karré med salvia och äppelcidersås eller Rödvinsbräserad ragu med rökt sidfläsk, champinjoner och syltlök till huvudrätt och till efterrätt kan man välja antingen Två sorters sorbet med rårörda bär eller Smulpaj på svenskt höstäpple med mandel, kanel och vaniljsås. 

Melanders Täby presenterar Jordärtskockssoppa med torkad vildsvinskinka och tryffelcrème, Charktallrik med utvalda korvar och skinka på vildsvin, Rillette på griskind med portvinskokt rödlök och rostad levain till förrätt. Huvudrätter: Wallenbergare på vildsvin och viltfärs med potatispuré och rårörda lingon, Vildsvinsgryta ”bourginon” med trattkantareller och rostad rotselleri eller Saltimbocca på ytterfilé med saliviasky och rotfruktsgratäng med soltorkad tomat och parmesan. Efterrätter: Kardemummapannacotta med rårörda blåbär eller Klassisk äppelpaj med vaniljsås.

Melanders Dalagatans förrättsval är antingen Cinghiale/Tonnato med kräm på vita bönor, kapris, friterad sardell och tomat eller Svampravioli serverad med chark på vildsvin, parmsesan, ruccola och olivolja. Varmrätterna består av Korv på vildsvin serverad med pumpa, picklad silverlök, smörstekt svamp, friterad svartkål och skysås eller Terinne på vildsvin med potatis & -karljohansvampspuré med friterad pärlök fylld med ost och lufttorkat vildsvin samt tryffelsås. Nyfiken dessert: ”Vildsvin i gyttja”.

www.vildsvinsfestivalen.se

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer