Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Skolkök KRAV-märker

 
Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå.

– Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan.

Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Fler godkända råvaror ger fler KRAV-märken.

– Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV.

Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag.

– Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson.

Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå. – Det är kul att visa att det som skolkök går att komma så högt. Förra året hade vi 99 % KRAV och i år 100 %. Vi skickar tillbaka allt som inte är ekologiskt till leverantören, säger Håkan Olsson, köksansvarig på skolan. Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Fler godkända råvaror ger fler KRAV-märken. – Att KRAV-certifiera sitt skolkök är ett bra sätt att visa för barnen och deras föräldrar att skolan jobbar för en hållbar framtid och bättre hälsa. De tre märkningsnivåerna gör att man kan börja på en längre nivå och sedan successivt öka andelen märkta råvaror, säger Johan Cejie försäljningschef på KRAV. Skolan serverar frukost, lunch och mellanmål till 500 personer varje dag. – Vi klarar oss på den budget som andra skolkök har genom att laga mat från grunden och allt på plats. Vi har även fått ner svinnet mycket. Barnen får äta hur mycket de vill, men de får inte kasta, säger Håkan Olsson. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Faktaruta: Det här är KRAV: Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. •Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel •Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter •Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige. Byskolan i Södra Sandby i Lund satsar på hållbar mat och är ett av de första skolköken i Sverige att KRAV-certifieras på högsta nivå. Det här är KRAV:
Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

  • Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel

  • Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter

  • Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter


En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger i Sverige.

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer