Sia Glass väljer bort palmolja
28 Feb 2019
– Det senaste året har vi minskat användningen av palmolja med 94 procent. Det vi jobbar med nu är att hitta alternativa fetter till den palmolja som fortfarande finns i ett fåtal ingredienser, exempelvis bitar. Om ett år ska våra produkter vara 100 procent palmoljefria, säger Alexandra Thorn som är innovation- och kvalitetschef.
Glassmejeriet i Slöinge använder svenska råvaror till 90 procent och ser palmolja som en problematisk råvara.
– Odlingen av oljepalmen bidrar till att skogar avverkas, ekosystemet försvagas och att arter försvinner. Vi vill vara en förebild och påverka det vi kan genom att använda hållbara råvaror och efterfråga bra alternativ till palmolja i ingredienser som vi köper in från andra tillverkare.
Stor minskning
De senaste åren har SIA Glass kartlagt sina produkter och lyckats byta ut ingredienser steg för steg.
– Hittills har vi fått ner användningen av palmolja med 94 procent. Den stora siffran hänger ihop med att vi bytt ut ingredienser som köps in till större volymprodukter, exempelvis doppchokladen till våra glassbåtar. Men vi är inte helt nöjda, ännu.
Palmoljan ska bort helt
Fortfarande finns en liten mängd RSPO-certifierad palmolja i ett fåtal produkter.
– Det är exempelvis maränger, som vi köper in från svenska och europeiska underleverantörer. SIA Glass har ställt specifika krav för att hitta alternativ och nya recept är på gång som vi kommer att utvärdera under 2019. Om vi fortfarande inte är helt nöjda, får hitta ett annat alternativ och i sista hand sluta att tillverka den glassprodukten. Vi ska vara hundra procent palmoljefria 2020, säger Alexandra Thorn.
28 Feb 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"