Sayan Isaksson har öppnat Berns nya restaurang
1 Feb 2020
Sayan Isaksson, 45 år, är en OS-belönad kock och krögare. Han har under sin karriär komponerat förrätten och huvudrätten till Nobelmiddagen, både 2015 och 2016. Han har drivit flera framgångsrika krogar i Stockholm, där två av dem uppnått Michelinstjärnor och varav en blivit utnämnd till nordens bästa restaurang av Whiteguide. Utöver detta har han även tillsammans med det svenska kocklandslaget vunnit två guldmedaljer.
Han Grundade Esperanto 2005 (hamnade i Guide Michelin 2007), Grundade Råkultur 2009, Shibumi 2014, Imouto 2015 (Guide Michelin 2018).
Namnet på den nya restaurangen Isaan är hämtat från denregion i Thailand där Sayan själv är född. Dessutom är flera medarbetare rån Berns Asiatiska från Thailand och många av dessa kommer från just den regionen.
-Vi hade olika namnval uppe men när det visade sig att flera av de anställda på Berns kommer från samma provins som jag själv då kändes namnvalet givet i kombination med att mat från det området är den typ av thailändsk mat vi vill servera på Isaan', säger Sayan Isaksson.
Grundtanken med maten är att den ska grillas över öppen eld och tillagas utan avancerad teknisk utrustning, samtidigt som det naturligtvis ska vara modern och samtida. Det är fokus på inhemska och ekologiska råvaror. För att minska importen på råvaror med stor åtgång på, som bland annat koriander och citrongräs, ska restaurangen odla det i närområdet. Maten ska vara en egen fri tolkning av det thailändska köket och en mix av olika regioner.
De möbler som tidigare fanns i restaurangen, med sammet och fransar, har blivit utbytta mot stolar och bord i trä. Restaurangen har 160 sittplatser och i köket har det installeras en grill som blir hjärtat i verksamheten som också kommer bli fokuset i smakerna hos gästerna. I matsalen har det byggs ett öppet kök där gästerna kan se en del av matlagningen från sina bord eller från platserna i baren.
-För mig är det viktigt att lägga stor vikt vid råvarornas ursprung och kvalitet. Vi har till exempel under en lång tid tittat på olika uppfödare av gris och kyckling för att hitta det som passar oss bäst. I restaurangen ska vi göra mycket från grunden. Vi ska odla själva och bland annat göra vår egen miso. Det är viktigt för mig. Miljön i restaurangen ska vara inkluderande och inte andas lyxrestaurang, säger Sayan Isaksson.
Restaurangen öppnade i mitten av januari och nu startar han upp med den en brunch. Brunchen är inspirerad av Bankoks street food med fokus på hållbarhet. Några exempel vad som serveras är; thailändsk
råbiff, heta nudelrätter och söta desserter.
Brunchen har rätter från både kalla och varma köket som råbiff, råskuret och sweet rotee till desserter och den serveras runt matbaren, där kockarna både lagar och
serverar gästen direkt. Det serveras även ett antal grillade och smakrika
rätter från den glödande kolgrillen i köket.
- Vi kommer använda mycket örter och växter som är tillgängliga i Sverige och inte addera någon kokosmjölk för att minska importen. Genom att välja bort en del ingredienser blir det genast vår egen tolkning av Isaan-köket, säger Sayan Isaksson.
- Vi kommer använda mycket örter och växter som är tillgängliga i Sverige och inte addera någon kokosmjölk för att minska importen. Genom att välja bort en del ingredienser blir det genast vår egen tolkning av Isaan-köket, säger Sayan Isaksson.
Text och foto: Annika Rådlund
Svartvita porträttet foto: Niklas Nyman
1 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"