Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

​Så skapar du spöklik rök till Halloween med torr-is

 
​Så skapar du spöklik rök till Halloween med torr-isEn rykande pumpa med hjälp av torr-is Om du vill ha en extra effekt till ditt Halloweenfirande kan du använda torr-is för att skapa dimma, en rykande pumpa eller en enkel ljusshow.

Torr-is eller kolsyresnö har funnits sedan 1835, då en fransk uppfinnare  sprutade flytande koldioxid in i en glasbehållare. När den flytande koldioxiden kom i kontakt med luft, förvandlades den till vita kristaller. Uppfinnaren trodde först att det var snö, men i själva verket var det kristalliserad koldioxid.

Torr-is tillverkas genom att flytande koldioxid först omvandlas till ett ämne som liknar snö. Under tryck pressas snön till isbitar igen, det vill säga till torr-is pellets. När torrisen smälter, förvandlas den direkt till en ren koldioxidgas som avdunstar. Torr-is lämnar alltså inga spår eller fläckar efter sig.

Med hjälp av gasen som bildas av torrisen, kan du skapa imponerande Halloweeneffekter.
Här följer ett par tips från AGA,:

Torr-is dimma
Du behöver:
Ett stort kärl
Hett vatten
Torris pellets
Tjocka handskar och sked för hantering av torr-isen.
Gör så här: Fyll halva metall- eller plastkärlet med hett vatten och tillsätt några torr-is pellets med skeden. Det heta vattnet smälter isen och dimma börjar bildas. Tillsätt pellets av torr-is och hett vatten med jämna mellanrum, så att dimma fortsätter att bildas. Ju varmare vattnet är, desto tjockare dimma kan skapas.
Om du har tillgång till en laserljusprojektor, pröva att förena laserstrålar med torrisdimman. Med hjälp av dimman syns ljusstrålarna i rummet och du får en riktig ljusshow.


En rykande pumpalykta
Du behöver:

En stor pumpa
Ett högt glas
Hett vatten
Salt
Torris pellets
Tjocka handskar och sked för hantering av torrisen

Gör så här: Klipp ett hål ovantill på pumpan, och spara den utklippta skivan som lock. Gröpa ur pumpans innehåll och mejsla ut ett ansikte till pumpan med kniven. Iaktta att koldioxidröken sjunker nedåt: glasets överkant måste vara högre upp än pumpans ögon, så att röken kommer ut ur alla hålen som klippts ut i pumpan.
Fyll halva glaset med hett vatten och blanda i salt. Ställ glaset inne i pumpan. Ta på dig de tjocka handskarna och lägg i två eller tre pellets torris med skeden i glaset. Lägg på pumpans lock. Se till att locket är ordentligt fastsatt, så att luftflödet inte förstör dimman. Tillsätt hett vatten eller pellets i glaset när dimbildningen börjar mattas av.

Var kan m köpa torris?
Torris kan köpas hos flera av AGA:s försäljningsställen, kontakta ditt närmaste återförsäljare för beställning. Instruktioner för förvaring och användning av torris medföljer.

En tillräcklig mängd torris för en Halloween-fest är ungefär 5-10 kg. När du ska köpa torr-is, kom ihåg:
Köp torr-isen så nära inpå när du planerat att använda den – i rumstemperatur avdunstar isen inom ett par dagar. Den är förpackad i speciella lådor för att öka hållbarheten och den ska alltid hanteras varsamt, låt den inte komma i kontakt med bar hud. Du kan även använda torr-is till att kyla ner dryck och mat – det behövs endast en tredjedel jämfört med mängden vanlig is gjord av vatten. Blanda inte torr-is i dryck,! Se till att ha god ventilation när du transporterar, förvarar och hanterar isen.Källa och foto: AGA
Iaktta AGA:s  säkerhetsföreskrifter vid hantering och förvaring av torrisen.

Taggar

Halloween Show Nyheter