Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
20 Nov 2024
Att kaffe är mer än bara fika för svenskarna är tydligt. Det är en kopp som får humöret att lyfta och ett verktyg för en effektivare arbetsdag. Dessutom konsumeras drycken i så pass stora mängder att Sverige är det tredje mest kaffedrickande landet i världen, efter Nederländerna och Finland.
I undersökningen genomförd av Kantar Sifo, på uppdrag av Beans in Cup, uppger svenskarna att de i snitt dricker 2,2 koppar kaffe per arbetsdag. Baserat på antalet sysselsatta i landet blir det 11 806 370 kaffekoppar om dagen, drygt 59 miljoner koppar per arbetsvecka och tre miljarder koppar om året.
– Kaffet har haft en central plats under lång tid och med närmare tre miljarder koppar om året står det klart att drycken är en viktig del av vår vardag. Det gäller inte minst under arbetsveckan där vi kan behöva lite extra fokus och energi. Svenskarna ser dessutom kaffemaskinen som något mer än en plats att hämta dryck från - den har en större roll på arbetsplatsen, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup i ett pressmeddelande.
Nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen uppger att de dricker mer kaffe när de arbetar än under en arbetsfri dag. Det kan ha att göra med kaffemaskinens funktion. Närmare en tredjedel ser maskinen som en social mötesplats och något fler ser kaffedrickandet som en möjlighet till paus och njutning i vardagen. Fyra av fem säger dock att de inte påverkas av kollegornas kaffevanor medan 13 procent menar att de dricker mer tack vare dem.
Varierande vanor beroende på yrkesroll
Hur svenskarna dricker kaffe och i vilken mängd ser olika ut beroende på yrkesgrupp. Chefer konsumerar mest – hela 3,2 koppar per arbetsdag – medan de som arbetar inom handel och kundservice endast dricker i snitt 1,6 koppar per dag. För närmare tre av tio logistikarbetare är det svart kaffe som gäller, vilket även stämmer för chefer. De som arbetar inom hotell och restaurang dricker i högst utsträckning kaffe med mjölk (62 procent).– Kaffekulturen skiljer sig beroende på yrkesroll och arbetsplats. Att ha ett kontorsjobb kan exempelvis göra kaffet mer lättillgängligt för den anställde och dessutom kan tiderna för fikarast vara mer flexibla. Oavsett vilken arbetsplats vi befinner oss på bidrar kaffe till en social stund och tid för avkoppling. Det är helt enkelt en del av vår livsstil idag, avslutar Peter Jönsson.
1. Chefsyrke inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer: 3,2 koppar per arbetsdag
20 Nov 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: