Så mycket har midsommarmaten ökat i pris
19 Jun 2024
Enligt rapporten har priset på ägg och potatis ökat mest, med en uppgång på 15,4 respektive 7,5 procent jämfört med förra året. Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare pekar på globala händelser som en viktig faktor bakom prisökningarna.
– Priserna har stuckit rejält de senaste åren, främst orsakat av olika utbudsstörningar. De senaste årens geopolitiska spänningar, särskilt det ryska anfallskriget mot Ukraina, har haft en betydande inverkan på livsmedelspriserna i Europa. Även brist på värphöns och dåliga skördar får effekt på priserna, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
Samtidigt pekar chefekonomen på att flera varor håller emot prisökningen.
–Många populära midsommarrätter håller emot prisökningsmässigt. Jordgubbarna ligger på ungefär samma prisnivå som i fjol och dessutom ser det ut som att sillen kan komma ner i pris tack vare butikskampanjer, säger Carl Bergkvist.
Stockholms Handelskammare har beräknat prisutvecklingen på maten genom att sätta samman en midsommarkasse för en familj om fyra personer. Den innehåller sill, köttbullar, potatis, ägg, knäckebröd, snaps och annat som hör midsommar till.
Detta år (2024) kostar den 764 kr.
Följande prisnivåer hade gällt för tidigare år:
Innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina (2021) – 591 kr.
Innan pandemin (2019) – 578 kr.
Fakta:
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stockholms Handelskammare
19 Jun 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: