Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så matchar du vinet till julbordet

 
  • Kryddigt, mustigt, mycket syra eller frisk och fruktigt? Linda Sorby tipsar om vad som passar till några av våra vanligaste julbordsrätter.

    Kryddigt, mustigt, mycket syra eller frisk och fruktigt? Linda Sorby tipsar om vad som passar till några av våra vanligaste julbordsrätter.

  • 1. Adlerfels Grauburgunder - 2016 Trocken, Pfalz  2. Belle Ambiance Pinot Noir - 2015 California  3.The Wine Company Selection - 2015 Rosso di Toscana och  4. Marqués de Sandoval Cava - Brut, Cava DOP.

    1. Adlerfels Grauburgunder - 2016 Trocken, Pfalz 2. Belle Ambiance Pinot Noir - 2015 California 3.The Wine Company Selection - 2015 Rosso di Toscana och 4. Marqués de Sandoval Cava - Brut, Cava DOP.

Föregående
Nästa
 
 Öl har länge varit ett självklart inslag på julbordet då det druckits mjöd vid juletid ända sedan vikingatiden. Den som vill hitta nya smakupplevelser kan servera vin till julmiddagen. 

Julen närmar sig med stormsteg och med den följer årets stora mathelg. Julbordet bär med sigen mat- och dryckestradition som sitter djupt rotat hos många svenskar. Julbordets salta smaker och kryddrika rätter lämpar sig nämligen mycket väl till vin. The Wine Company tipsar därför om hur du bäst väljer vin till den populära högtiden. 

Julbordet innehåller ofta såväl söta som salta och sura smaker, något som kan försvåra valet av vin en hel del. En enkel tumregel är att kombinera de söta rätterna med ett sötare vin och desyligare rätterna med ett vin med motsvarande syra. De salta maträtterna på julbordet är dock enklare att kombinera då de vanligtvis lyfter vinets smak. The Wine Companys vinexpert Linda Sorby tipsar om vilka viner som passar utmärkt till några av de vanligaste julbordsrätterna.

Sill
Adlerfels Grauburgunder - 2016 Trocken, Pfalz, 99 kr
Att matcha vin till sill kan vara klurigt då det till stor del beror på vilken sås eller vilka kryddor som använts till smaksättningen av sillen. Vinet måste ha tillräckligt mycket syraför att mäta sig med syran i sillen, utan att det blir för mycket och syran i vinet tar över. Adlerfels har en doft av mogna druvor och stenfrukt. I gommen upplevs vinet fylligt medviss sötma och en lätt mineralisk efterton. Den populära druvsorten grauburgundermognar särskilt bra i det soliga Sydpfalz. Här driver familjen Lergenmüller sin hylladevingård som blivit känd framförallt för sina eleganta vita viner. 
Karaktär: friskt & blommigt.Passar till: vegetariskt, sill, rökt fisk och paté.

Janssons Frestelse
Belle Ambiance Pinot Noir - 2015 California, 139 kr
Janssons Frestelse går bäst ihop med ett kryddigt och mustigt vin som kan passa bådetill den krämiga potatisen såväl som till fisksmaken från anjovisen. Belle Ambiance stårför en av de vackraste platserna på familjen Delicatos vingård. En gammal ek skänkerskugga, blicken vandrar över vinberget, ett perfekt ögonblick för att stanna upp. Dennapinot noir skapar sådana avslappnade ögonblick. Vinet har en djupt mörkröd färg och endoft av björnbär, mörk choklad och söta örter. Smaken är rund och fyllig.
Karaktär: kryddigt & mustigt. Passar till: tyngre vegetariska rätter, Janssons frestelse, revbensspjäll och smakrikakorvar.

Prinskorv, julskinka & köttbullar

The Wine Company Selection - 2015 Rosso di Toscana IGT,  99 kr
Korv, skinka och köttbullar kräver ett milt men samtidigt smakrikt vin som kan mäta sigmed styrkan i senapen som ofta äts till. Detta toscanska vino rosso är ett resultat avomsorgsfullt utvalda druvor som förädlats på ett skonsamt sätt. The Wine Companys vinexperter garanterar mycket smak för pengarna. Rosso di Toscanahar en intensiv doft av mogen frukt med inslag av ceder. I gommen framträder typiskaaromer av saftiga surkörsbär tack vare Sangiovesedruvan som spelar huvudrollen i cuvéen. Dessutom en mild träton och en fin syra.
Karaktär: fruktigt & smakrikt.Passar till: medelkraftiga vegetariska rätter, samt julskinka, pastej, prinskorvar och köttbullar.

Ris a la Malta
Marqués de Sandoval Cava - Brut, Cava DOP, 99 kr
Att servera mousserande till desserten är ett trevligt sätt att avsluta en måltid. Till en krämig och mjuk dessert som Ris a la Malta passar lite bubblor alldeles ypperligt. Ett glas mousserande mot slutet av måltiden är också ett bra sätt att pigga upp gommen efter kvällens alla smaker. Söder om Barcelona ligger regionen Penedès med sinakrithaltiga kalkstensjordar. Härifrån kommer Spaniens berömda mousserande vin cava som framställs genom traditionell flaskjäsning. Marqués de Sandoval är en klassisk cavasom bjuder på friska och fruktiga aromer av kvitten, mogna äpplen och citrusskal. Det ärelegant med en fint pärlande struktur och en lång eftersmak.
Karaktär: friskt, fruktigt.Passar till: aperitif till vegetariskt, ost, fisk och skaldjur. 


Av: Annika Rådlund  Källa: Linda Sorby 
Foto: Getty Images  och The Wine Agency