Så kan du sätta färg på snapsen med naturliga råvaror
15 Jun 2020
Hemkryddade snapsar till både midsommar- och kräftfirandet är en tradition som har funnits läge. Men man kan även ta det ett steg längre och jobba för att få en härlig färg på drycken.
För att modernisera den gamla traditionen av hemlagad snaps som enbart fokuserar på smak, har Björn Kjellberg tagit fram färgsprakande recept som passar bra till till exempel midsommar och höstens kräftskivor.
-Många har testat och tycker det är roligt att krydda sin egen snaps. Att färga snapsen är däremot inte lika vanligt men ett bra sätt att få till nya smaker och få ett än mer färgglatt bord på sommarhögtiderna. Det är dessutom väldigt enkelt att skapa många olika färger och smaker som man kan testa tillsammans med sina nära och kära, säger Björn Kjellberg.
Recepten är baserade på somriga ingredienser, för dem som föredrar en något sötare/mjukare variant, kan man söta snapsen med två skedar socker och röra om tills sockret lösts upp. Samtliga recept förvaras kallt.
ROSA
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
10 hallon
1 stjärnanis
5 rosenblad
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock. Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
GRÖN
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
½ Granny smith äpple, skuret i skivor
1 knippe mynta
1 skiva ananas, skuret i skivor
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock.
Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
ORANGE
700 ml (en flaska) Renat eller Absolut Vodka
3 cm ingefära, skuret i bitar
Apelsinskal från en halv apelsin
1 riven morot
Blanda samtliga ingredienser i en behållare med lock.
Låt stå över natten och sila genom en finmasig sil.
Häll tillbaka den färdiga snapsen i flaskan.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Pernod Ricard
15 Jun 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"