Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Så grillar du sillen i midsommar

 
Så grillar du sillen i midsommarFira årets midsommar med sillen på grillen/Ramlokssill av Johan Backeus. Ingen sommar utan norsk sill. Norges sjömatråd bjuder på två sillrecept perfekta för den stundande midsommarfesten. Testa en ny midsommarklassiker med grillad sill – eller utmana dig själv i att lägga in egen sill inspirerad av Johan Backeus – 2017 års vinnare av Årets Kock.

Större delen av den sill som säljs i Sverige kommer från Norge, där den lever fritt i det djupa, kalla och friska havet. Inför sommarens festligheter presenterar Norges sjömatråd två nya sillrecept – grillad sill på spett med kryddig grönsaksröra och Johan Backeus Ramslökssill med citron och enbär som du lägger in själv.

­– Det blir ingen svensk högtid utan norsk sjömat. Vi hoppas att svenskarna vågar testa nya sätt att äta sill på, som att grilla den eller lägga in den själv, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd.


Nedan finns instruktioner och recept för de båda rätterna.

Sill på spett med kryddig grönsaksröra för cirka 4 personer:
Ingredienser

8 stycken norska sillfilér
salt och peppar
4 msk gröna oliver
1 syltgurka
1 msk kapris
1 msk persilja
3 msk olivolja
1/2 klyfta vitlök
1 citron

 Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till den kryddiga grönsaksröran. Smaka av med en pressad citron. Trä sillfiléerna på träpinnar, krydda med salt och peppar. Grilla sillen cirka en minut på varje sida och garnera med rivet citronskal. Servera ihop med potatis och en småbladssallad.

Johan Backeus ramslökssill för cirka 4 personer:
Ingredienser
2 paket Abba 5-minuterssill
8 st ramslöksblad
8 st ramslöksblommor
1 msk ramslöksbär
8 st enbär
En skvätt brännvin
1/2 citron

Gör så här:
Skär sillfiléerna i portionsbitar och lägg i en burk som sedan kan slutas tätt. Återanvänd lagen från sillpaketet och lägg i krossade enbär. Mixa ramslöksbladen med en stavmixer tillsammans med lagen och tillsätt därefter ramslöksblommor samt ramslöksbär. Skala av det gula skalet från citronen med en skalare och lägg i det i lagen. Filea citronköttet och lägg ner även denna i lagen. Häll lagen över sillen i burken och blanda allt med ett par droppar brännvin. Kan serveras direkt, eller låt stå ett par timmar för att sillen ska få smak av ingredienserna. Servera tillsammans med färskpotatis, gräddfil och ägg.
Om Johan Backeus
Johan Backeus är Årets Kock 2017 och har 2013 och 2016 fått silvermedalj i samma tävling. Idag arbetar Johan på Aveqia i Stockholm. Tidigare har han arbetat på restauranger som Gondolen, restaurang Bar och Lux. 

Om Norges sjömatråd
Norges sjömatråd är den norska fiskeindustrins egen marknadsorganisation. Norges sjömatråd har sitt huvudkontor i Tromsö samt kontor på tolv av de viktigaste fisk- och skaldjursmarknaderna, däribland Sverige. Verksamheten finansieras av en lagstadgad exportavgift på fisk och skaldjur. Norges sjömatråd är ett statligt aktiebolag som ägs av det norska Närings- och fiskeridepartementet.  www.norskfisk.se.Av: Annika Rådlund Källa: Norges sjömatråd