Röken i centrum på nya Restaurang Hjerta
28 Maj 2014
– Jag saknar en restaurang som tar den rökta smaken på allvar och vill ge gästerna nya smakupplevelser. Senaste tiden har jag experimenterat med en rök och en mängd råvaror och jag vågar utlova många spännande kombinationer, säger Malin Söderström, krögare på Hjerta.
Rökning är en av de äldsta metoderna för konservering av mat och har använts i svensk matlagning tusentals år. När Malin Söderström satsar på de rökta smakerna kommer det att vara med nyskapande rökiga menyer till lunch, middag och take away. Här samsas kallrökt sparris och rökt vispat smör med rökt röding och osande desserter.
Restaurang Hjerta ligger på Skeppsholmen, en liten ö mitt i Stockholm med en helt egen karaktär. Skeppsholmen har varit centrum för båtbyggande sedan 1600-talet och än i dag tillverkas nya fartyg enligt gammal metod på ön. Doften av tjära blandas med skvalpet från vågorna och knirret från de gamla skutorna som ligger förtöjda längs med kajen nedanför Hjertas uteservering. Själva restaurangen ligger i en varsamt renoverad torpedverkstad från slutet av 1800-talet.
Ny uteservering med röken i centrum
Den nya uteserveringen på Hjerta kommer att vara som en välkomnande innergård, med knastrande grus under fötterna, rustika långbord, planteringar och kulörta lyktor som lyser upp sommarkvällen. Kockarna jobbar både inne i restaurangköket och i röken på uteserveringen.
– Vi vill bli en ny mötesplats i Stockholm. Den som följer doften av rök till vår brygga kommer att kunna hänga här från lunch till sen kväll. Eller plocka upp en rykande picknick-korg och ta med sig ut i det gröna på Skeppsholmen, säger Malin Söderström.
28 Maj 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"