Restauranger kan minska sitt matsvinn med ny certifiering
17 Feb 2022

IP Livsmedel med tillval matsvinn är en ny certifiering som ska säkerhetsställa att restauranger och caféer arbetar hållbart. Man menar att
framtidens matgäster kommer i större utsträckning att ställa krav på att restauranger eller caféer inte bara ska servera god mat och ge en trevlig upplevelse, de ska också ha ett hållbarhetstänk.
– Den här certifieringen hjälper restauranger att hitta konkreta åtgärder för att minimera matsvinnet. I hela kedjan från kökssvinn till tallrikssvinn, säger Christina Behm Velenik, ansvarig för IP livsmedel på Sigill Kvalitetssystem.
Kända kockar med i utvecklingen.
Erik Andersson från Restaurang Spill, Anders Breitholz medgrundare till Restauranglabbet, Jens Dolk från K-märkt, Timmy Asplund från restaurang Treklövern och Daniel Oddhammar från Generation Waste är några av de som har varit delaktiga i framtagandet av certifieringen.
– Vi vill visa gäster att man kan laga god mat på det mesta, till och med på det som sorteras bort från till exempel leverantörerna. Det blir så gott bara man ger det tid och kärlek, säger Erik Andersson på restaurang Spill.
Start i januari 2022
Från och med nu går det att certifiera sin restaurang med IP Livsmedel med tillval matsvinn. En tredjepartscertifiering har hög trovärdighet och restaurangen kan stolt visa att de gör allt de kan för att minska matsvinnet. Dessutom blir då matsvinnsarbete granskat av en oberoende part.
Exempel på regler som ingår i certifieringen är mätning av matsvinn, menyplanering och tallriksstorlekar. Dessutom ingår kommunikation med matgäster för att påverka deras val och leda till att matsvinnet från tallriken minskar.
Certifieringen IP Livsmedel med tillval matsvinn innebär också att företaget tar ansvar och har full koll på livsmedelssäkerheten.
17 Feb 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"