Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Restauranger får hjälp att tolka lagen

 
Visita_Sv_Logo_cmyk_La

Visita har tagit fram nya branschriktlinjer i livsmedelshygien. Syftet med riktlinjerna är att ge företagen stöd i tillämpningen av livsmedelslagen.

Livsmedelslagen består till stor del av ett antal målsättningar och ett antal mer övergripande och icke branschspecifika krav. Men det framgår inte alltid av lagtexten hur dessa ska uppnås. Detta ger utrymme för en viss flexibilitet, men gör det samtidigt svårare för företagarna att veta hur de på bästa sätt uppnår lagstiftningens krav.

Visitas nya handbok – Visitas branschriktlinjer för restauranger - innehåller riktlinjer och förslag på hur lagen ska tolkas. Livsmedelsverket har granskat och godkänt Visitas branschriktlinjer.

– Visitas riktlinjer är frivilliga att följa. Det finns flera sätt att uppfylla livsmedelslagens krav, men om restaurangföretagaren följer Visitas branschriktlinjer måste kontrollmyndigheten ta hänsyn till detta i sin bedömning av verksamheten, vilket ger en ökad trygghet för den enskilde företagaren, säger Sara Sundquist, ansvarig för branschriktlinjerna på Visita.

Det är restaurangföretagarens ansvar att utforma rutiner och regler för alla som arbetar eller vistas i restaurangens kök och förvaringsutrymmen och det är alltid företagaren som har ansvar för att livsmedlen är säkra. Men det är inte alltid helt enkelt att veta om rutinerna är tillräckliga.

– Livsmedelslagen föreskriver exempelvis att personalen ska iaktta god personlig hygien och ha rena och ibland skyddande kläder. Men vad innebär detta i praktiken? Får man ha smycken eller piercing? Måste man ha mössa? I branschriktlinjerna reder vi ut den här typen av frågeställningar och ger råd om vad vi tycker är lämpligt, säger Sara Sundquist.

Visitas branschriktlinjer är framtagen i samarbete med ett stort antal experter på livsmedelsområdet och inom restaurangbranschen. Även Livsmedelsverket och ett antal kontrollmyndigheter har rådfrågats i framtagandet av riktlinjerna.

– Att Livsmedelsverket har läst och godkänt våra riktlinjer och tolkningar av lagstiftningen ger dokumentet stor tyngd och det är roligt att vi har hittat en nivå som både bransch och myndighet är överrens om, säger Sara Sundquist.

Handboken kan laddas ner kostnadsfritt på Visitas och Livsmedelsverkets hemsidor.

Taggar

KRAV Nyheter Restaurang

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer