Restauranger får hjälp att tolka lagen
13 Jan 2014
Visita har tagit fram nya branschriktlinjer i livsmedelshygien. Syftet med riktlinjerna är att ge företagen stöd i tillämpningen av livsmedelslagen.
Livsmedelslagen består till stor del av ett antal målsättningar och ett antal mer övergripande och icke branschspecifika krav. Men det framgår inte alltid av lagtexten hur dessa ska uppnås. Detta ger utrymme för en viss flexibilitet, men gör det samtidigt svårare för företagarna att veta hur de på bästa sätt uppnår lagstiftningens krav.
Visitas nya handbok – Visitas branschriktlinjer för restauranger - innehåller riktlinjer och förslag på hur lagen ska tolkas. Livsmedelsverket har granskat och godkänt Visitas branschriktlinjer.
– Visitas riktlinjer är frivilliga att följa. Det finns flera sätt att uppfylla livsmedelslagens krav, men om restaurangföretagaren följer Visitas branschriktlinjer måste kontrollmyndigheten ta hänsyn till detta i sin bedömning av verksamheten, vilket ger en ökad trygghet för den enskilde företagaren, säger Sara Sundquist, ansvarig för branschriktlinjerna på Visita.
Det är restaurangföretagarens ansvar att utforma rutiner och regler för alla som arbetar eller vistas i restaurangens kök och förvaringsutrymmen och det är alltid företagaren som har ansvar för att livsmedlen är säkra. Men det är inte alltid helt enkelt att veta om rutinerna är tillräckliga.
– Livsmedelslagen föreskriver exempelvis att personalen ska iaktta god personlig hygien och ha rena och ibland skyddande kläder. Men vad innebär detta i praktiken? Får man ha smycken eller piercing? Måste man ha mössa? I branschriktlinjerna reder vi ut den här typen av frågeställningar och ger råd om vad vi tycker är lämpligt, säger Sara Sundquist.
Visitas branschriktlinjer är framtagen i samarbete med ett stort antal experter på livsmedelsområdet och inom restaurangbranschen. Även Livsmedelsverket och ett antal kontrollmyndigheter har rådfrågats i framtagandet av riktlinjerna.
– Att Livsmedelsverket har läst och godkänt våra riktlinjer och tolkningar av lagstiftningen ger dokumentet stor tyngd och det är roligt att vi har hittat en nivå som både bransch och myndighet är överrens om, säger Sara Sundquist.
Handboken kan laddas ner kostnadsfritt på Visitas och Livsmedelsverkets hemsidor.
13 Jan 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"