Restaurang Oxenstierna öppnar i vår på Östermalm
19 Apr 2021
– Restaurang Oxenstierna är ett projekt jag länge drömt om att utforma. Konst är så mycket mer än tavlor på väggen och går att gestalta på många sätt och för alla sinnen, och min ambition är att restaurangen ska bli en helhetsupplevelse. I min silversmedja, precis intill restaurangen, har jag skapat exklusiva delar av inredningen, men jag har även haft det stora privilegiet att samarbeta med ett antal av Sveriges främsta formgivare och konsthantverkare då restaurangens tallrikar, glas, linne, möbler, belysning, ljusbärare, etc. är tillverkade för hand eller hos svenska producenter, säger Sebastian Schildt.
Vid sin sida har Sebastian Elvira Lindqvist, tidigare kökschef på Fotografiska och utsedd till ”Årets Stellakock 2020”. Elvira, som är skolad i det gamla klassiska skandinaviska köket, kommer tillsammans med teamet ta med gästerna på en resa in i framtiden med det svenska mathantverket som grund och inspiration. Det kommr att vara ett stort fokus på hållbarhet, råvaror i säsong från lokala producenter och det ska skapas en lite annorlunda meny där växten står i fokus och animalier spelar andrafiol.
– Det ska bli väldigt roligt att öppna Restaurang Oxenstierna. Jag brinner helhjärtat för det hållbara mathantverket, och att kunna öppna en restaurang där det genomsyrar allt vi gör är fantastiskt! Att få lyfta fram lokala odlare och producenter som kämpar för en levande jord känns fint, och det ska bli så kul att genom mat och dryck kunna inspirera andra att göra samma sak. Att dessutom på ett modernt och kreativt sätt ta tillvara på allt naturen har att ge och skapa gastronomi utan att slänga hälften i soptunnan känns självklart. Det är ju historiskt sett en hörnsten i vår skandinaviska mattradition, och det är en naturlig del av nutiden och framtiden för mig, säger Elvira Lindqvist.
19 Apr 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"