Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Rekordstort intresse för alkoholfritt öl

 
 

De senaste åren har utbudet av alkoholfria ölsorter exploderat och allt fler svenskar dricker alkoholfritt öl, dessutom väljer vi gärna alkoholsvaga alternativ när vi går på restaurang. Detta är några av resultaten som framkommer i ”Dryckeskollen” – en undersökning om dryckestrender som genomförs av Sifo på uppdrag av Carlsberg Sverige.

Intresset för öl i Sverige är större än någonsin. Över hälften (62 procent) av svenskarna är intresserade av öl och nu har även alkoholfritt öl blivit riktigt populärt. Nästan var tredje svensk dricker alkoholfritt öl minst några gånger om året.

– Vi var tidigt ute med att introducera alkoholfritt öl i Sverige och under senare år har intresset fullkomligen exploderat. Vi märker också att allt fler väljer alkoholfritt eller alkoholsvagt öl vid andra tillfällen än då de inte får dricka alkohol, till exempel vid en middagsbjudning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Svenskarna dricker mindre alkohol
Var tredje svensk dricker idag mindre alkohol än vad man gjorde för ett par år sedan. Endast åtta procent har ökat sin alkoholkonsumtion. Och nu vill svenskarna ha fler alkoholfria alternativ när de går på restaurang. 6 av 10 personer kan tänka sig att dricka alkoholsvag på öl på restaurangen, men bara fem procent anser att krogarnas utbud av alkoholfria alternativ är bra.

– Intresset för kombinationen öl och mat har verkligheten vuxit. Tidigare handlade kombinationen mat och dryck framförallt om vilket vin man skulle dricka till middagen, nu är det minst lika viktigt att välja ölsort efter den mat man ska äta. En del går till och med ett steg längre och väljer maträtt efter ölsort, säger Henric Byström.

Stort intresse för alkoholfri öl. Stort intresse för alkoholfri öl. Foto: Annika Rådlund


Topplista – då dricker vi helst en alkoholfri öl


 1. Under en middag med vår partner eller på en dejt

 2. På fest

 3. På krogen

 4. Under en hemmakväll med kompisar

 5. När vi tittar på TV

 6. Efter att vi har tränatSammanställning av undersökningens resultatÖlintresset exploderar i Sverige


 • Över hälften av svenskarna (62 procent) är intresserade av öl. Detta är en ökning jämfört med 2014 då motsvarande siffra var 53 procent. Endast 18 procent är helt ointresserade av öl.

 • Männen är särskilt intresserade av öl. Drygt fyra av fem män (82 procent) i åldern 20 till 49 år är intresserade av öl.  Bland män i åldern 20 till 29 år är hela 38 procent mycket intresserade av öl.Allt fler dricker alkoholfritt öl


 • Nästan var tredje svensk (29 procent) dricker idag alkoholfri öl minst några gånger om året.

 • Den vanligaste anledningen till att dricka alkoholfritt öl är att det handlar om tillfällen där man inte får eller bör dricka alkohol, till exempel vid bilkörning eller graviditet, men det är också populärt att dricka alkoholfritt öl till middagen, trots att man hade kunnat dricka alkohol. 23 procent uppgav att middagen är det tillfälle då man helst dricker alkoholfritt öl.

 • 30 procent av de som ingick i undersökningen dricker mindre alkohol idag jämfört med för två år sedan. 20 procent dricker något mindre alkohol, 10 procent dricker mycket mindre alkohol. Dessutom anger 4 procent att de helt slutat dricka alkohol.  7 procent konsumerar något mer alkohol och 1 procent konsumerar mycket mer alkohol jämfört med för två år sedan.

 • 63 procent av svenskarna ser till att ha alkoholfria alternativ hemma när man bjuder vänner på middag.Alkoholfritt öl passar till många olika tillfällen


 • På frågan ”När skulle du kunna tänka dig att dricka en alkoholfri öl”, blev svaren:

  • Under en middag med min partner eller på en dejt       31 %

  • På fest                                                                            28 %

  • På krogen                                                                       26 %

  • Under hemmakväll med kompisar                                22 %

  • När jag tittar på TV                                                       21 %

  • Efter att jag har tränat                                                     9 %

  • Jag kan inte tänka mig det                                             34 %

  • Tveksam, vet ej                                                             12 %

Vi dricker gärna alkoholsvag öl på restaurangen, men tycker att utbudet är för dåligt


 • Hela 60 procent kan tänka sig att dricka alkoholsvag öl (max 3,5 volymprocent) på restaurangen. Ytterligare 15 procent kan tänka sig att göra det, men bara om de är i en situation då de inte bör dricka alkohol. 22 procent kan inte tänka sig av avstå alkohol på restaurangen.

 • Däremot anser bara 5 procent att utbudet av alkoholsvag öl på restauranger är mycket bra. 23 procent skulle vilja ha fler alternativ att välja mellan.Fakta om Dryckeskollen 2015
Dryckeskollen genomfördes av Sifo under mars 2015 på uppdrag av Carlsberg Sverige. Totalt ingick drygt 1 000 personer i åldern 20 till 79 år i undersökningen, spridda över hela Sverige.

Carlsberg  erbjuder ett brett urval av drycker. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin- och spritsortiment.  Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Group, med verksamhet i över 40 länder
.

 

Taggar

Artikel Artiklar