Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Regeringen presenterar nya stödåtgärder

 
Regeringen presenterar nya stödåtgärderFinansminister Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Fler insatser krävs för att rädda jobb och företag under corona-krisen. Under en pressträff på tisdagen presenterades förstärkta och förlängda stödåtgärder som kan börja sökas från och med nu på torsdag, den 25 februari.

På grund av det ansträngda corona-läget med mycket hög risk för en tredje våg vill Regeringen nu öka takten för att rädda jobb och företag under krisen.  Förslag på åtgärder finns sedan tidigare på 63 miljarder kronor och nu ökar Regeringen stödåtgärderna med 14 miljoner ytterligare.

– Vi ser ljuset i tunneln, vaccinet. Men vi har ett fortsatt ansträngt läge. Därför ökar vi takten genom flera nya stödåtgärder. Flera stöd förlängs till och med april, säger finansminister Magdalena Andersson.

Tillsammans med näringsminister Ibrahim Bayland presenterade hon Regeringens nya stödåtgärder.

- Omställningsstödet för hösten och vintern förlängs till och med april 2021, vilket är värt 6,8 miljarder kronor. Det är sökbart från 25 februari och handläggs av Skatteverket.

- Korttidsstödet kan sökas från december 2020 till juni 2021, vilket motsvarar 1,2 miljarder. Det kan sökas hos Tillväxtverket från 29 mars.

- För att förhindra konkurser på grund av likviditetsbrist förlängs anståndet.

- Nedstängningsstödet fördubblas genom att man lägger till lönekostnader, vilket innebär 5 miljarder kronor.


– Det här är omfattande krisåtgärder. Det har redan betalats ut 4,5 miljarder i stöd och totalt om man räknar med alla åtgärder för 2020 och 2021 så uppgår stödet till 389 miljarder kronor, säger Magdalena Andersson.

Det är väldigt olika hur olika branscher har drabbats av krisen. Nedstängningsstödet gäller de företag som drabbas utifrån pandemilagen. 

Sveriges BNP sjönk kraftigt våren 2020 för att återhämta sig snabbt efter sommaren.

– Nu kan vi se en paus i återhämtningen. Andra kvartalet väntas bli positivt för att ta rejäl fart tredje kvartalet. Industriproduktion är den bransch som har hämtat sig bäst. Redan i augusti hade de återhämtat hela tappet från i våras, medan hotell & restaurang har det fortsatt tufft på minus 40 procent, säger näringsminister Ibrahim Bayland.

Tittar man på alla branscher så har konkurserna 2020 varit färre än 2019. Men det är viktigt att de värst drabbade kan få stöd för att komma ur krisen.

– Att vaccineringen genomförs snabbt är en viktig del i återhämtningen efter corona. Sverige ligger ungefär i mitten om man tittar på EU:s länder, säger Magdalena Andersson.

Hon visar en graf där Malta är snabbast i EU och har vaccinerat 9,7 procent av befolkningen fram till den 19 februari. Danmark ligger på 5,8 procent, Finland på 5,4 och Norge på 5,3. Sverige hamnar på tionde plats med 4,4. Estland ligger på jumboplats med 0,9 procent vaccinerade.

 
Jenny Fors