Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Lax-Bibimbap, Nordisk Laxbowl och Het grillad lax

 
  • Nordisk Laxbowl med soja- och sesammarinerad lax med het råkostslaw & päron.

    Nordisk Laxbowl med soja- och sesammarinerad lax med het råkostslaw & päron.

  • Lax-Bibimbap. Klassisk koreansk husmanskost där Frøya Back Loin ger en nordisk twist.

    Lax-Bibimbap. Klassisk koreansk husmanskost där Frøya Back Loin ger en nordisk twist.

  • Het grillad lax med gröna tillbehör.

    Het grillad lax med gröna tillbehör.

Föregående
Nästa
 
I mars lanserar Frøya Lax Loins som både går att tillaga och äta råa. De är dessutom helt jämna i formen vilket ska underlätta matlagning och reducerar matsvinn. Här delar Frøya med sig av tre nya recept med mycket smak.

– Lax Loins är de finaste detaljerna från laxen. Helt skinn- och benfria, perfekta att äta råa rakt upp och ner eller snabbt tillagade, säger Marie Lannebrink, Brand Manager, Fiskeriet Sverige AB.

Laxen är odlad utanför ön Frøya i Norge. De finaste filéerna handplockas och paketeras inom två timmar från att fisken fångats. Frøya Lax Loins har ”sushigrade” och passar därför att även servera råa.  Här är recept med både rå lax och grillad.




NORDISK LAXBOWL

4 portioner

Ingredienser:
3 dl svart ris
500 g Frøya Lax Back Loin
2 st salladslökar
½ st gurka
4 st salladsblad, t ex romansallat
½ påse riven råkost
1 msk rostade sesamfrön
1 st päron
1 st kruka koriander
100 g krasse
Marinad
1 tsk sesamolja
1 klyfta riven vitlök
1 tsk japansk soja

Till råkostslaw-sås
1 msk majonnäs
2 tsk gochujang
2 tsk kallt vatten
1 krm salt

Gör så här:

1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda marinaden genom att röra ihop alla ingredienser.
3. Tärna laxen i ca 1x1 cm kuber och skär salladslöken tunt. Vänd ner i marinaden.
4. Blanda ingredienserna till råkostslaw-såsen, den ska vara lätt rinnig. Vänd i råkosten och blanda ordentligt medhänderna.
5. Skiva gurka tunt, strimla salladsblad och tärna eller skiva päronet.
6. Lägg riset i botten av breda skålar. I varsin sektion placera ut gurka, salladsblad, råkostslaw, päron, och laxen.
7. Toppa med rikligt med koriander, strö över sesamfrön och klipp krasse över skålen.

-----
LAX-BIBIMBAP
4 portioner

3 dl vitt sushi- eller jasminris
500 g Frøya Lax Back Loin
1 st gurka
2 st salladslökar
50 g grönkål
1 st burk kimchi
4 st ägg
Salt
Sesamfrön
Chiliflakes

Marinad

3 msk gochujang
1 st riven vitlöksklyfta
1 tsk sesamolja
3 tsk vatten

Gör så här:
1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till marinaden och lägga undan 1/3 i en liten serveringsskål.
3. Skär laxen i ca 2x2 cm kuber och blanda i marinaden. Låt stå.
4. Skär salladslök tunt, strimla grönkålen och ta fram kimchi ur kylen.
5. Skär bort ändarna på gurkan och dela på mitten. Skär den i tunna skivor i exempelvis en mandolin. Lägggurkskivorna i en sil och strö över 1 krm salt, blanda och låt stå i diskhon så det rinner av. Strö över lite chiliflakes pågurkan.
6. Stek äggen – tips är att låta äggulan vara rinnig.
7. Fördela riset i fyra breda skålar. Fördela ut lax, kimchi, salladslök, grönkål och gurka i sektioner. Toppa med stektägg. Ringla över kvarvarande marinad efter smak och toppa med sesamfrön.   
-----


HET GRILLAD LAX
4 portioner

Ingredienser:
4 dl vitt sushi- eller jasminris
500 g Frøya Lax Mid Loin
1 st kruka koriander
2 msk rostade sesamfrön
1 st burk kimchi

Marinad
1 msk Sriracha/gochujang
2 tsk riven ingefära
1 tsk japansk soja
3 tsk vatten     

Smaksatta sojabönsgroddar
500 g sojabönsgroddar
1 tsk japansk soja
½ tsk socker
Chiliflakes efter smak


Edamamebönor
1 paket fryst edamame
Flingsalt

Gurksallad

1 st gurka
1 st vitlök
1 tsk riven ingefära
1 tsk japansk soja

Wokad salladskål

1 st salladskål
½ grönsaksbuljong
1 tsk japansk soja
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

1. Tillaga riset enligt förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till marinaden. Tips! Det är enklast att riva ingefära när den är fryst.
3. Dela laxen i ca 10 cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Plasta och ställ in i kyl till servering.
4. Skölj gurkan och skär i slantar om 2-3 cm. Finhacka vitlöken och riv ingefära. Lägg allt i en skål och häll på sojan.Blanda och låt stå till servering.
5. Lägg ner de frusna edamamebönorna i en ångkorg/stålsil. Fyll en kastrull med 1/3 vatten och sätt på högstavärme på spisen. När vattnet stormkokar, lägg på ångkorgen/stålsilen och täck med lock och ånga i 5-7 min. Lägg ien skål och strössla över rikligt med flingsalt.
6. Salta och koka upp minst 3 liter vatten. Skölj groddarna och koka dem 3-4 min. Lägg groddarna i ett durkslag ochskölj tills de har svalnat och låt rinna av.
7. Blanda soja, socker och chiliflakes efter smak i en serveringsskål. Lägg i groddarna och blanda. Plasta och låt ståkylt till servering.
8. Värm upp en stor wok/stekpanna 7-8 min på medelvärme så att den blir riktigt varm. Under tiden skärsalladskålen, uteslut roten och finhacka vitlöken. När woken/stekpannan är ordentligt varm häll i olja och låt den blivarm. Stek salladskålen under omrörning ca 3-4 min. Smula över grönsaksbuljong, vitlök och häll på sojan. Stek ca2-3 min till. Häll över i serveringsskål och låt stå till servering.
9. Stek laxen på hög värme ca 1-2 min på vardera sida på en grill eller i en grillpanna. Lägg upp på ett serveringsfat.
10. Häll upp kimchi i en skål och ställ fram tillsammans med ris, lax och tillbehör. Toppa lax, sojabönsgroddar ochgurka med sesamfrön och koriander.



Källa och foto: Frøya

Taggar

Ägg Fisk Grill Recept