Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Kroppkakor och drinkar med ingredienser från naturen

 
  • Kroppkakor och drinken From hoods to woods.

    Kroppkakor och drinken From hoods to woods.

  • Drinken Golden weed med Jägermeister Manifest, sockerlag på hjortron och maskros-tinktur.

    Drinken Golden weed med Jägermeister Manifest, sockerlag på hjortron och maskros-tinktur.

  • Drinken The Nordic Tiki Grogg.

    Drinken The Nordic Tiki Grogg.

  • Sockerlag på hägg och drinken From hoods to woods.

    Sockerlag på hägg och drinken From hoods to woods.

Föregående
Nästa
 
Ogräs, blommor, bär och vilda växter är spännande komponenter att experimentera med och inspireras av. Tillsammans med vardagsäventyraren och matprofilen Malin Fränberg har Jägermeister besökt de svenska skogarna för att utforska naturens skafferi och laga kroppkakor med en twist.

– Jag gillar att upptäcka naturen via mat. Den lättlagade rätten, med Jägermeister-doftande fläsk, blir extra god att samlas kring efter att ha plockat drinkingredienser i skogen. Det är enkelt och gott, säger Malin Fränberg, matkreatör, kock och fotograf.
Bartendern Fredrik Löwenhamn bjuder på nya drinkrecept, där flera delar

– Jägermeister har sina rötter i naturen. Därför känns det naturligt att utforska den närmre och leka med ingredienser som vi har nära till hands. Vårt senaste besök i naturen resulterade i de tre drinkarna From Hoods to Woods - en blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna, The Nordic Tiki Grogg - inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen samt Golden Weed där ogräs blandas med norrländskt guld, säger Fredrik Löwenhamn, bartender.

Kroppkakor med gräddmjölk och Jägermeister-doftande fläsk


Ingredienser för 2 personer:
- 6 st kroppkakor (det är okej att köpa färdiga, annars finns recept nedan)
- 200 g rimmad fläsksida
- 2 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde/hälften mjölk)
- 1 msk Jägermeister
- 3 msk smör
- 0,5 dl lingon (frysta funkar fint)

Gör så här:

1. Stek fläsket med lite smör i pannan tills det fått fin färg, avsluta
med att smaka upp fläsket med en skvätt Jägermeister.
2. Stek kroppkakorna i smör tills de blivit gyllenbruna.
3. Lägg tillbaka fläsket i pannan så att det blir varmt igen.
4. Skiva kroppkakorna och lägg upp på en tallrik tillsammans med fläsk och lingon. Avsluta med att hälla över gräddmjölken.

Hemmagjorda kroppkakor

Ingredienser för 2 personer:
- 0,5 kg mjölig potatis
- 1 ägg
- 1,2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 50 gram rimmat fläsk
- 1 gul lök
- 0,5 msk smör
- 1 krm kryddpeppar

Gör så här:
1. Koka potatisen.
2. Pressa potatisen när den är varm och bred ut på en bricka eller ugnspanna och låt kallna helt.
3. Gör fyllningen till kroppkakorna genom att skära fläsk och ev. skinka i tärningar samt skala och hacka löken.
4. Fräs löken i smöret några minuter. Tillsätt fläsk. Bryn kroppkakefyllningen lätt och sätt åt sidan att svalna. Krydda med kryddpeppar och rör om.
5. Gör degen till kroppkakorna genom att blanda den pressade potatisen med ägg, mjöl och salt i en bunke till en fast deg. Knåda den ej - bara blanda ihop. Lägg kroppkakedegen på ett mjölat bakbord och forma rullar, ungefär 5 cm i diameter. Skär bitar som är ungefär 2 cm breda, då blir de lagom stora kroppkakor.
6. Rulla varje degbit till en bulle, platta ut den lite och gör en fördjupning i varje där du lägger ca 1-2 msk fyllning med fläsk och lök. Vik upp kanterna och täpp till så att du har en fylld boll - en kroppkaka. Fortsätt göra kroppkakor tills deg och fyllning är slut.
7. Ta med dig dina kroppkakor ut i naturen och tillaga dem enligt instruktioner ovan med gräddmjölk, fläsk och en skvätt Jägermeister.




Golden Weed – Ogräs blandat med norrländskt guld

Ingredienser:
- 50 ml Jägermeister Manifest
- 10 ml Sockerlag på hjortron
- 10 ml Maskros-tinktur

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser direkt ner i ett lågt glas och fyll på rikligt med is.
2. Rör om för att få ner temperaturen samt för att låta isen tillföra lite vatten till drinken.
3. Garnera med en maskros eller ett par hjortron.

Sockerlag på hjortron
Gör ett sockerlag med lika delar vatten och socker, tillsätt 100 g hjortron per lite sockerlag och värm upp under omrörning till sockret löses upp. Låt så och dra i ca 1 timme. Sila av.

Maskros-tinktur
En tinktur, även kallad essence eller extrakt, är när du infuserar ren alkohol med någon typ av smaksättare. Plocka blomman på 3 stycken maskrosor och lägg i 10 cl neutral alkohol som vodka eller brännvin. Låt stå och dra minst 3 dagar, rör om då och då och smaka av, när du är nöjd med smaken. Sila av. 




From Hoods to Woods – En blandning av Berlins nattliv och de svenska skogarna


Ingredienser:
- 50 ml Jägermeister
- 30 ml blomsockerlag
- 40 ml lingonshrub
- 5 droppar granskottsolja

Gör så här:
1. Blanda Jägermeister, lingonshrub samt blomsockerlag i en shaker.
2. Skaka med mycket is.
3. Dubbelsila och servera i ett lämpligt glas, förslagsvis en kåsa.
4. Avsluta med att droppa cirka 5 droppar granskottsolja på toppen. 

Blomsockerlag

Börja med att göra ett sockerlag gjord på hälften vatten hälften vitt socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt sedan valfria blommor fyllda med nektar t.ex. syren och viol. Låt stå och dra till sockret är svalt, rör om då och då och sila sedan av. 

Lingonshrub
Blanda 0,5 liter lingon med lika mycket vatten tillsammans med 5 cl Champagnevinäger alt. vitvinsvinäger. Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer eller blender, sila sedan bort resterna utav lingonen. 

Granskottsolja
Mixa lika delar granskott med neutral olja, tillsätt lite salt. Grovsila direkt, låt stå och dra i ca 3-5 dagar, finsila sedan genom en silduk.  




The Nordic Tiki Grogg – Inspirerad av sjömännens rom-ransoner och den första groggen


Ingredienser:
- 50 ml Jägermeister Scharf
- 20 ml sockerlag på hägg
- 70 ml rabarbersoda
- Harsyra och rabarber för dekoration

Gör så här:
1. Blanda samtliga ingredienser direkt i ett högt glas.
2. Fyll på rikligt med is.
3. Rör försiktigt för att inte förlora för mycket bubblor från kolsyran.
4. Garnera med häggblommor och harsyra samt färska rabarber.

Rabarbersoda
Skär upp 1 stav rabarber och mixa med 1 liter vatten, låt stå och dra i cirka 1 timme, sila sedan av. Tillsätt kolsyra med en sodasifon eller liknande, förslut i buteljer eller servera direkt. 

Sockerlag på hägg
Gör ett vanligt sockerlag med lika delar vatten och socker, värm upp under omrörning tills sockret har löst upp sig. Tillsätt en liten näve häggblommor utan stjälk och blad, när sockret fortfarande är varmt, rör om då och då, låt stå och dra, sila av när sockret har svalnat.  



Av: Annika Rådlund Källa och foto: Jägermeister