Projektet Kök som räddar käk har gett resultat
29 Feb 2020
Med bakgrund till att en stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, mat som slängs i onödan har ett nytt projekt startats upp.
2019 startade NSR Kök som räddar käk – en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.
Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat. Drygt 60 procent av detta är svinn, det vill säga mat som slängs i onödan. En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer menar man är några av orsakerna till matsvinnet.
– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på NSR.
Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften, för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn. Krögare som vill vara med är välkomna att kontakta NSR.
– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika.
Restaurangernas tips efter projektet:
Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.
NSR AB (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) ägs av de sex nordvästskånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm. Målet är att verksamheten ska vara en del i skapandet av ett långsiktigt hållbart och kretsloppsbaserat samhälle. NSR arbetar med att ta hand om avfall och återvinningsmaterial på bästa sätt med hänsyn till miljö, arbetsmiljö, teknik och ekonomi.
Av: Annika Rådlund Källa: NSR
29 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"