Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Profilstark uppstickare mitt i Piteå

 
  • Restaurangen högst upp i huset har fönster från golv till tak. Foto: Måns Berg.

    Restaurangen högst upp i huset har fönster från golv till tak. Foto: Måns Berg.

  • Fasaden med aluminiumprofiler liknar timmerstockar. Trapphuset med mönster från älven. Terrass med pool på våning nio.

    Fasaden med aluminiumprofiler liknar timmerstockar. Trapphuset med mönster från älven. Terrass med pool på våning nio.

Föregående
Nästa
 
Kust Hotell & Spa i centrala Piteå är stadens högsta byggnad med sina 15 våningar. Det nya landmärket är ritat av Ettelva Arkitekter som hämtat inspiration från Pite älv "från fjäll till kust".

Det nybyggda Kust Hotell & Spa sträcker sig 50 meter över stadens puls i centrala Piteå. För arkitekten var det en utmaning att få huskroppen att se smäcker ut. Man ville också få till en träkänsla.

– Vi valde att bryta ned den massiva huskroppen i mindre delar, där en utskjutande del hamnar i blickfånget och är täckt med aluminiumprofiler som ser ut som trä. Konceptet bygger på Pite älv "från fjäll till kust" och fasaden ska påminna om buntade timmerstockar som flyter på vattnet, berättar Cecilia Hörngren, ansvarig arkitekt på Ettelva Arkitekter.

Det har flottats mycket timmer på Pite älv och än idag är skogsindustrin stor. De timmerliknande profilerna har fem olika kulörer, en mörkare, tre ljusare samt silver och guld som ger lite blänk. Fönstren ger lite känsla av vatten mellan stockarna.
Från början var man inne på en träfasad, men det var inte genomförbart.

– Vi fick inte bygga så högt med trä. Vi tittade på flera alternativ i samarbete med arkitekten och de har lyssnat bra på våra förslag, säger Leif Sundström på Nåiden Bygg som varit totalentreprenör. 

Byggherre är ett litet familjeföretag som drivs av syskonen Christina och Roland Skoog.

– Vi ville hålla nere kostnaderna och hitta ett rationellt byggsystem. Därför föll valet på prefabbetong till fasaden i övrigt och även betongstomme från Prefabmästarna, vars vd är vår kusin Rolf Skoog. Vi har använt oss av lokala entreprenörer och leverantörer så långt det har varit möjligt, men som arkitekt och inredningsarkitekt ville vi ha någon utifrån som kunde titta på projektet med andra ögon, säger Christina Skoog, vd för Skoogs Fastigheter.

Part AB i Kalix har levererat de 93 badrummen som även de modulbyggdes.

–      Vi sparade mycket tid på badrummen. Tidplanen var tuff, men vi fick ihop det bra. Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb. Det har varit ett lagbygge, med totalt 25-30 man som mest från oss och totalt på arbetsplatsen har vi varit 140 personer som mest, säger Leif Sundström.

Nåiden har haft ett stort antal underentreprenörer; Öjebyns Glas & Aluminium har tillverkat rastret till fasaden, Trisco Specialsnickeri har gjort snickeriarbeten, dock inte i trapphuset – de har Wiklunds Ledstångssnickeri gjort.

Hotellet har 97 rum och en restaurang med anslutande bar och takterrasser högst upp. På åttonde våningen ligger spaet med en terrass som rymmer två pooler och en bastu.
– Spaavdelningen är väldigt yteffektiv och livfull miljö med tre bastun och i duschen finns ett S-formad vägg som skärmar av och ger flera duschmöjligheter. Taket är av mässing, ett material som återkommer på flera ställen och symboliserar elden som timmerflottarna tände, säger Cecilia Hörngren.

I spaet finns också en vägg som liknar vindpinad snö och en mossvägg som också följer temat "från fjäll till kust". Ettelvas systerföretag MER har varit inredningsarkitekter.

– Mattan i hotellets korridorer är gjord av återvunnet fisknät som hittats i havet och vi tyckte att färgerna och mönstret liknade vitmossa. På trapphusets innervägg är en belyst perforerad plåt som avbildar älven och timmerstocksliknande ribbor pryder kärnan.

I entrélobbyn är det stiliserade trästockar bakom receptionen och spegelglas ovanför som symboliserar vatten. Entrélobbyn har en eldstad som annonseras av en stor huv i mässing.

– Eldstaden delar upp ytan i mindre rum som passar mindre sällskap. Väggen bakom eldstaden består av ett screentryckt marmormönster som är belyst bakifrån och korridoren in till toaletter och restaurangentrén är mässingklädd. Tanken är att gäster som kommer från restaurangen ska lockas av det glittriga ljuset från entrélobbyn och stanna till för ett glas i hotellbaren innan de går hemåt, säger Cecilia Hörngren.

Piteåbaserade arkitektkontoret Monarken har arbetat fram merparten av bygg- och konstruktionshandlingarna.

– Vi har också tagit hjälp av Helikopter reklambyrå som finns här i Piteå. De har tagit fram typsnittet som bland annat finns i loggan och rumsnumren, där inspirationen har hämtats från samiska mönster. Även väggar och kakel i restaurangen och frukostmatsalen som MER tagit fram har influenser härifrån, berättar Christina Skoog.

Hon tycker att det har varit viktigt med en röd tråd genom hela konceptet och att inget har lämnats åt slumpen i satsningen på ett designhotell.

Skoogs Fastigheter äger hela kvarteret och hotelltomten förvärvades med ambitionen att öka stadens konkurrenskraft.

– Vi drev ett annat hotell i kvarteret som vi nu har omvandlat till ett bed and breakfast. Tidigare fick vi många förfrågningar från destinationsturister som var ute efter något extra och vi tyckte själva att nivån på hotellboende i Piteå var låg. Därför ville vi öppna ett hotell som sätter Piteå på kartan och blir ett komplement till Ice Hotel och Treehotel. Så har det faktiskt blivit nu, även om majoriteten av våra gäster kommer från regionen.

Kust Hotell & Spa har cirka 100 anställda, så satsningen har gett många arbetstillfällen i Piteå. Dessutom har man också byggt 80 nya lägenheter i det nya kvarteret med garage under mark.


Fakta – Kust Hotell & Spa
Byggherre: Skoogs Fastigheter.
Totalentreprenör: Nåiden Bygg.
Prefabstomme: Prefabmästarna.
Arkitekt: Ettelva Arkitekter.
Inredningsarkitekt: MER.
Färdigställt: Juli 2016.
Höjd: 50 meter och 15 våningar.


Jenny Marcuson Fors

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer