Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Pontus Frithiof öppnar La Tour

 
  • La Tour ligger högst upp i DN-skrapan på våning 23.

    La Tour ligger högst upp i DN-skrapan på våning 23.

Föregående
Nästa
 
Idag öppnar Pontus Frithiof sin nya restaurang La Tour, högst upp i DN-skrapan, det är i samma lokaler där han tidigare drev festvåningen Atelier 23. Nu är både interiören, utformningen, menyn och konceptet något helt annat. Det enda som känns igen är den milsvida utsikten över Stockholm.

La Tour är den första fine dining-restaurangen som krögaren och entreprenören Pontus Frithiof, tillsammans med kompanjonen Mario E. Moroni, öppnar sedan 2007 då populära Pontus in the Green House stängdes. Restaurangen ska erbjuda gastronomiska upplevelser som beskrivs som ett power dining-koncept, med en säsongsbaserad meny med väl utvalda drycker.

– La Tour är summan av våra erfarenheter och kärlek till matlagning i absolut världsklass. Jag är helt säker på att gästerna kommer bli överväldigade av maten, drycken, servicen och miljön. Vi har lyckats skapa en upplevelse som inte finns att hitta någon annanstans, säger Pontus Frithiof.

 Inspirationen är hämtad från europeiska kök och i synnerhet det franska. På menyn, som innehåller en innovativ vegansk del, återfinns allt från tartar på Wagyubiff till ankleverterrin med brioche och rödlöksconfit, hel gratinerad vildfångad blå hummer med toppmurklor och spenat, svensk hängmörad entrecôte på ben med kvällens tillbehör samt vegansk chokladmousse av Valrhona Tulakalumchoklad och svenska sensommarbär. 
 Robert-Jan Rijns, med erfarenhet från några av Sveriges bästa restauranger, är restaurangchef och kökschef är Michael Spiridon med erfarenhet av både klassisk och vegansk matlagning.

 
Från och med september erbjuder La Tour på fredagar och lördagar även sin egen tolkning av en modern och lyxig afternoon tea. En mindre avsmakningsmeny avnjuts tillsammans med utsökta tesorter och ett rikligt urval av Champagne samt Tokaij- och Sauternesviner.

 
För de gäster som vill ha något alldeles extra går det att boka The Unicorn. Upplevelsen kan bokas för upp till sex personer och består av en middagsmeny med mer än ett dussin rätter och tillbehör. Vinerna som ackompanjerar maten är speciellt utvalda, enastående och unika, vilket gör varje Unicorn till något alldeles extra. För bokade sällskap ingår hämtning och lämning (inom Storstockholm) med Rolls-Royce och Porsche.

- För gäster som vill vara lite anonyma, så går det att ta sig upp hit direkt från garaget med hiss. Det går också att abonnera alla rum för till exempel företag som vill ha konfidentiella samtal.

 
Internationell och personlig prägel
Bakom ombyggnationen och renoveringen står inredningsarkitekterna på Whyte & Lilja som med äkta material såsom koppar, sammet, linne, keramik, valnöt, putsade väggar och glasbetong skapat en miljö som kommer att bli en tidlös och personlig klassiker, för särskilda stunder med familj, vänner och kollegor. För inspirationen står arkitekten Paul Hedqvist. Hans arkitektur präglade Stockholms stadsbild under 60-talet med bland annat DN-huset, Bromma flygplats, Tranebergsbron och Skatteskrapan.

 
La Tours koncept bygger på personlig service med en Salong med plats för 26 gäster och tre chambre séparée som är snamngivna efter tre kockar och förebilder som har betytt extra mycket för Pontus filosofi och kunskap;  Attilio Besso, Alain Ducasse och Charlie Trotter. 
I Attilio Besso, även kallat Biblioteket, som rymmer Pontus och Marios bokskatter serveras upp till 12 gäster från rummets tegelklädda ”showkitchen” och över det specialritade bordet hänger en två meter lång takkreation av torkade blommor. Alain Ducasse och Charlie Trotter tar emot 8 gäster vardera. Text och foto: Annika Rådlund