Pilothotell för EU-projekt
9 Apr 2015
Nearly Zero Energy Hotels är ett EU-finansierat projekt med syfte att öka takten på storskaliga renoveringar och uppförandet av nära nollenergibyggnader (nZEB) inom hotellbranschen. Projektet är ett viktigt svar på det europeiska direktivet om att minska byggnaders energiprestanda och uppfylla 2050-målen.
- Energieffektivisering är en extremt lönsam åtgärd för hotell i de allra flesta fall, både för ekonomin och miljön, säger Sara Sundquist, hållbarhetsansvarig på Visita, branschorganisationen för hotell och restaurang. Gamla fastigheter som Hotell S:t Clemens och en 50-talsfastighet som Stora Brännbo täcker in de flesta utmaningar som Sveriges hotell kan tänkas stå inför inom energieffektivisering.
Totalt ingår 15 hotell i projektet som omfattar tio parter i sju europeiska länder. Projektet pågår i tre år och fokuserar på små och medelstora (SME) hotell som utgör 90 procent av den europeiska hotellmarknaden.
- Detta ger oss en unik möjlighet ta del av ny kunskap och drastiskt minska hotellets energiförbrukning, säger Björn Jonzon, ägare av Stora Brännbo Hotell. För oss är det viktigt både ur miljösynpunkt och för att attrahera kunder att ligga i framkant när det gäller energieffektivisering.
Ett nära nollenergihotell definieras som ett hotell som använder lite eller nära noll energi i sin dagliga verksamhet. Hotellets energibehov ska även i stor utsträckning täckas av förnybara energikällor som produceras på plats eller i närheten. De utvalda svenska piloterna kommer under sin medverkan i projektet minska sin energiförbrukning med 74 respektive 76 procent, vilket innebär en minskning av deras CO2-utsläpp med i genomsnitt 51 procent.
Den nationella definitionen av nära nollengeribyggnader väntas komma någon gång under 2016. Hotellens medverkan i projektet påbörjas direkt.


9 Apr 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”
-
McDonald’s Sverige lanserar burgare av 100% växtkött
"Det här är ett spännande test av en riktigt god burgare"