Pelago - ny takrestaurang med plats för 700 personer
Pelagos kökschef Erik Gustavsson tillsammans med projektägar Matilda Jackson på Katarinahusets tak, där restaurang Pelago öppnar den 15 maj.
Med stora serveringsytor kan många gäster bli serverade samtidigt.
Högst upp på fastighetens tak har det byggts på en uteservering (här sett från Katarina gångbro - Mosebacke).
15 Maj 2024
Inspirationen till Pelago kommer ur idén om en kultur och matfestival som får sträcka sig över en hel sommar. Uteköket har en specialbeställd grill från England. På den 760 kvadratmeter stora serveringen erbjuds den grillade maten, tillagad över öppen eld på den 5 meter långa grillen, flera olika barer och en hisnandeutsikt över Stockholm i alla väderstreck.
–På Pelago vill vi bjuda på känslan av sommardagar som aldrig tar slut. Kulturen har en betydande roll för hela sommaren och DJs och liveakter kommer fylla taket med musik. Vi har också fixat barer på hjul så att du som gäst aldrig behöver ta mer än ett par steg för att beställa det du vill, säger Gustav Norberg, restaurangchef på Pelago.
– Inspirationen är hämtad från flyget, där man serverar dryckerna från en vagn. Det kommer att finnas två stycken som går runt här. Om man sitter vid ett bord och inte vill resa sig upp igen, eller inte vill köa vid baren, så kan man köpa där istället, förklarar Matilda Jackson.
Underhållning, mat- och bar
I barerna har gästen möjlighet att beställa Pelagos egna sommardrinkar på burk, framtagna i samarbete med Stockholms Bränneri. Drinkarna är inspirerade av de fyra elementära smakerna som återfinns i cocktails; ”Bitter” med smak av jordgubbar, ”Sur” med smak av rabarber, ”Salt” med smak av kokos/grapefrukt, och ”Söt” med smak av galiamelon.
– Det var viktigt för oss att arbeta med enlokal aktör som har ett genomgående miljötänk, och Stockholms Bränneri är ju några av de bästa vi har när det kommer till kvalitet och kreativitet, säger Gustav Norberg.
Sommaren på Pelago bjuder på en rad olika evenemangmed DJ-set i solnedgången och live-spelningar med hela Stockholm som backdrop. Redan nu presenteras artister och DJ:s som Bella Boo, Towlie, Stephen’s Shore, och Andreas Tilliander & Goran Kajfeš. Bokningschemat hålls levande och Pelagos sociala kanaler uppdateras löpande med sommarens alla bokningar och events.
För att det ska vara så flexibelt som möjligt för gästerna så kommer man endast att arbeta med drop-in, utan bordsbokning. Något man tror kommer att locka både gäster som vill vara spontana och komma upp och äta något litet och för dem som kanske inte kan ange exakt tid då de kommer.
– Vi kommer att ha öppet från klockan 15 alla dagar och och fredag till söndag kör vi även lunch. Nu under premiärveckan kommer det att hända många extra grejer, säger Matilda Jackson med ett leende.
15 Maj 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: