Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Patrik Fredriksson - Årets konditor 2013

 
Efter en spännande kamp stod Patrik Fredriksson som vinnare med juryns motivering: Årets Konditor 2013 har genom sitt engagemang i råvarorna lagt ­grunden till fantastiska smak­upplevelser. Vinnaren har visat en teknisk elegans utöver det vanliga och tagit tävlingen till nästa nivå. Foto: Sara Trus/Sveriges bagare och konditorer. Efter en spännande kamp stod Patrik Fredriksson som vinnare med juryns motivering:
Årets Konditor 2013 har genom sitt engagemang i råvarorna lagt ­grunden till fantastiska smak­upplevelser.
Vinnaren har visat en teknisk elegans utöver det vanliga och tagit tävlingen till nästa nivå.
Foto: Sara Trus/Sveriges bagare och konditorer.


I finalen i Årets konditor skapade de fem finalisterna sina bakverk inför publiken på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Under ett års tid får Patrik Fredriksson nu representera branschen och bära mästartiteln. Foto: Axel Engelberth. I finalen i Årets konditor skapade de fem finalisterna sina bakverk inför publiken på Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö. Under ett års tid får Patrik Fredriksson nu representera branschen och bära mästartiteln. Foto: Axel Engelberth.

Göteborgaren Patrik Fredriksson som är chefskonditor på Clarion Hotel Post kammade hem titeln Årets konditor på Chokladfestivalen i oktober. Han beskriver sig själv som en kille med vinnarskalle.
– Jag har alltid varit en tävlingsmänniska, gillat utmaningar och att pressa mig till det yttersta. Sedan är en kick att se om man klarar av det, hela den grejen. Jag har även spelat fotboll i unga år och spelat matcher och så där, så jag har alltid gillat tävlingar.

Patrik Fredriksson är till vardags chefskonditor på ­Clarion Hotel Post och Norda Bar & Grill i Göteborg och tillsammans med sitt team står han för alla bakverk och desserter som serveras i restaurangen och hotellet.
– Man kommer till jobbet och har sin lista med det man ska göra under dagen, det kan vara allt från att för­bereda för dagen, á la carte, konferensfika och bankettmiddagar. Vi ­bakar allting till huset, allt från bakelser till desserter. Vi har mycket ­konferenser här och de kan ha olika önskemål.
Han har förstås fått mycket uppmärksamhet under och kring tävlingen Årets konditor, men han är nöjd med vardagen också.
– Jag har alltid gillat den kreativa biten, att skapa någonting och göra något av en råvara. Det är roligt att lära sig något hela ­dagarna, man blir aldrig fullärd i det här yrket.
I bakgrunden har han treårig bageri- och konditoriutbildning på Estermosessons gymnasium.
– Det var kul från dag ett. Jag tycker att det alltid har varit lika roligt.


Tårtor, praliner och tapas på tid
Hans kreativa ådra och känsla för planering fick han användning för i tävlingen Årets konditor där de fem finalisterna skulle skapa­ en våningstårta med minst tre våningar, två olika praliner i 25 exemplar,­ varav en handdoppad, samt tre olika sorters söta dessert tapas/minibakelser.
– Temat var småskaligt och jag hade jobbat mycket med havtorn för det växer mycket på Orust och uppåt växtkusten, och björnbär har vi vid sommarstället. Ställningen till tårtan gjorde jag av ­drivved som jag tagit vid kusten.
Det var fri tolking av de olika minibakelserna, men 18 av dem hade förutbestämda smakriktningar.
– Nytt för i år var att det skulle finnas med smördeg, choklad, päron, mynta och kesella – på något sätt i en eller i alla, Jag valde att dela upp det, jag tog mynta i en, päron i en och kesella och choklad i en annan.
Under tävlingen var det pressat schema.
– Fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Det var skönt att få dygnsvilan mellan och få ladda batterierna. Man var helt slut efter första dagen, man la de grunderna då för att ligga i bra fas till dag två.
Både bakverken och arbetet under tävlingen bedömdes av en ­metodjury och en smakjury.
– Det svåraste var att när man skulle skicka ut det till juryn, det var nytt för i år att det skulle ske i olika tidsintervaller. Man skulle lägga ut grejerna efter visa tider, och juryn skulle inte behöva vänta för då fick man minuspoäng. Jag var i tid med allting så det var skönt, det är bara domarna som har poängen så jag har inte sett dem, men jag var i tid med allt.
Utöver den ärofulla titeln Årets Konditor och svensk mästare i konditori belönades han med ett stipendium på 40 000 kronor.
– Det känns helt fantastiskt! Det är hedrande att få mäta sig med Sveriges konditorelit på det här sättet. All träning och den detaljerade tidsplaneringen visade sig ge resultat.


Smakar på allt
Hans råd till nyblivna konditorer som vill gå samma väg som ­honom – är att testa allt.
– Man måste våga prova, smaka, smaka, smaka. Man måste smaka på allting man gör, och man måste vara nyfiken. Jag är ­nyfiken på allting. Och så måste man våga fråga för om man inte ­vågar fråga så lär man sig aldrig heller, och man lär sig något av alla. Att våga ta det här klivet ut, det går hand i hand med nyfiken­heten. Det är kul också att få hit praktikanter tycker jag, det är alltid roligt att få hit dem som är nyfikna.
Själv hittar han mycket inspiration från nätet.
– Vi hämtar mycket inspiration från sociala medier, bilder och på Instagram. Det går att hitta inspiration från många olika ställen. Det är också kul att äta på andra ställen och se vad de gör. Det är också så personligt med smak, att se vad som skiljer sig där – det som du tycker om kanske inte någon annan gillar.

Julen stundar
I Patrik Fredrikssons vardag börjar det nu bli dags för godsaker med smak av julen.
– Vi har inte traditionellt julbord här utan vi har det bara på ­beställning. På konferenser frågar de efter lite mer julinspirerat, lussekatter och pepparkakor, det kan vara en chokladbrownie med julsmaker i eller så.
Själv gillar han julgodiset bäst.
– Mina favoriter på julbordet är toffee, fudge och olika tryfflar. Att man gör mycket julgodis själv är uppskattat bland gästerna.
På frågan om han har fler tävlingar i sikte så varar han:
– Just nu känner jag mig väldigt nöjd. Har alltid haft som mål att vinna den här tävlingen så nu har jag sagt att jag ska lugna ner mig, men man vet aldrig.

Patrik Fredriksson. Foto: Axel Engelberth. Patrik Fredriksson. Foto: Axel Engelberth.

Patrik Fredriksson

  • Titel: Chefskonditor.

  • Arbetar: Clarion Hotel Post & Norda Bar & Grill i Göteborg.

  • Tävlingar: Tävlingsmeriter: Europabakelsen. SM och EM unga bagare. VM unga konditorer 2004 och 2006 Årets konditor 2005. Culinary Olympics Erfurt 2008.

  • Tävlingsvinster: Årets konditor 2013, OS-guld i Matlagnings-OS 2012.

  • Födelseår: 1981.

  • Familj: Sambon Mia, sonen Melvin och dottern Maja.

  • Yrkeserfarenhet: NK Bageriet i Stockholm, Cinnamon Twist Nya Zeeland, Margaretas Bröd och Bakverk, G-Chocolate, Restaurang Aludden Lerum, Berzeli Choklad och Konfekt, Setterlinds Fjällbacka, Clarion Hotel Post och Norda Bar & Grill i Göteborg.

  • Tävlingsmeriter: Europabakelsen, SM och EM unga bagare, VM unga konditorer 2004 och 2006, Årets konditor 2005 och Culinary Olympics Erfurt 2008.


Patrik Fredrikssons tävlings­bidrag i Årets konditor:

  • Tårta: Vanilj/Havtorn. Den var chokladglaserad, först krispbotten med mandel med lite salt i, ett mazarinlager på det, sedan mjölkchoklad panacotta och havtornsgele på det och sedan vaniljmousse i olika lager och till sist glaserad och dekorerad med havtornskräm och inkokta ­havtorn och mandel.

  • Praliner: Salt karamell, Björnbär/kardemumma, Kardemummatryffel med björnbärsmarmelad och sedan kardemummatryffel på.

  • Söta tapas: Choklad/Ingefära, Hallontapas: Äpple/mynta, tre olika med 18 stycken av varje.


Text: Annika Rådlund Foto: Axel Engelberth & Sara Trus/Sveriges bagare och konditorer
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer